Keirin – колоездачната и хазартна страст на Япония

Всички сме чували за популярните конни надбягвания и свързания с тях хазартен начин на живот. Представете си същото нещо, но с велосипедисти. Това е Keirin. Произлязъл през 1948 г. в Япония, този вид спорт бързо се превръща в социално занимание за над 57 милиона зрители годишно, а приходите от залози възлизат на близо 9 милиарда евро на година.

Състезанията се провеждат ежеседмично на над 50 писти из цяла Япония. Едно Keirin събитие обикновено трае 4 дни, с 11 състезания на ден, включващи по 9 велосипедисти. Участниците се състезават в специални униформи, всяка в различен цвят, за да могат по-лесно да бъдат различавани от залагащите зрители.

Да избереш на кого да заложиш в Keirin е сложна задача. Определящи фактори са зодиакалният знак на велосипедиста, обиколката на бедрото, кръвната група, възрастта и т.н. Цялата информация за състезателите може да бъде намерена в специални вестници, а проучването на най-вероятния победител е значителна част от тръпката на Keirin.

Това, което отличава Keirin от обикновеното пистово колоездене е моторизираното двуколесно, зад което карат велосипедистите и което определя темпото на състезанието. То започва плавно и постепенно набира скорост, като състезателите се борят за позиция зад темпо-определящия мотоциклет, без да го изпреварат. Скоростта достига 50 км/ч и мотоциклетът напуска пистата, оставяйки велосипедистите в жестока надпревара до финала. В този етап на Keirin има 3 основни стратегии. Senko – да поведеш с висока скорост от първа позиция, атакуване 400 м преди финала, Makuri – втора, понякога трета позиция и атака 300 м преди финала, Oikona – трета, понякога четвърта позиция и силен спринт 150 м преди финала. Прието е велосипедистите да съобщават, в навечерието на състезанието коя стратегия смятат да използват. Това допълнително подпомага решението на комарджиите.

Не всеки може да се състезава в Keirin. Амбициозните велосипедисти, на възраст 18-22 години, кандидатстват в специално Keirin училище. Само 10% от кандидатите биват приети и започват интензивния си режим – 15 часа тренировки на ден. Там, те научават и етикецията на Keirin, например поклона пред велосипеда преди всяко състезание. Тези, които успешно преминат изпита си и бъдат одобрени от Японската Кейрин Асоциация, биват допуснати до професионалния Keirin.

През 2000 г. Keirin става официална олимпийска дисциплина, а аз не мога да спра да си мисля как в Борисовата градина буренясва един чудесен колодрум…

  Вижте кратък документален филм за Keirin:

Вижте финала на Keirin на Олимпиадата в Лондон през 2012-а година:

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори