Кавендиш спечели вълнуващ етап, Фрум профука минута от аванса си

Марк Кавендиш (Omega Pharma Quick Step) спечели много вълнуващия  13-и етап на Тур дьо Франс, а в същото време Крис Фрум загуби повече от една минута от аванса си на върха след отлично проведено състезание от състава на Алберто Контадор Saxo-Tinkoff. Алехандро Валверде пък бе най-големият губещ, тъй като завърши на почти 10 минути зад победителя и загуби всякакви шансове за победа на Тура.

Днешният етап бе един от най-равнинните на тазгодишния Тур и очакванията бяха за скучно състезание, което да не доведе до големи размествания в класирането, но прогнозите бяха разбити на пух и прах.

Главната причина затова бе изненадваща атака на Saxo-Tinkoff 32 километра преди финала, когато отборът на Контадор набързо се отдалечи от основната група. Към тях успяха да се присъединят и колоездачите на Omega Pharma Quick Step, начело с Кавендиш, както и Петер Саган (Cannondale) и холандското дуо на Belkin Бауке Молема и Лоренс Тен Дам.

Във финалните метри Кавендиш бе най-бърз и записа втора етапна победа, оставяйки зад себе си Саган, който пък вече има четири втори места.

Трети завърши Бауке Молема, следван от Фулсанг, Терпстра, Кройцигер, Контадор и Тен Дам.

Преследвачите, водени от германския шампион Андре Грайпел (Lotto Belisol), сред които бе и Крис Фрум, завършиха на 1 минута и 9 секунди изоставане като по този начин носителят на жълтата фланелка намали аванса си в генералното класиране на 2:28 минути пред втория Молема и на 2:45 пред излезлия на трета позиция Контадор. Роман Кройцигер е четвърти на 2:48, а Тен Дам пети на 3:01.

„Още една бележка за нас, че в такива етапи трябва да внимаваме. На хартия е едно, но на практика е друго“, заяви Фрум след състезанието. „Комфортно се чувствах. Опитах се да се присъединя към групата, но не успях. Не беше лесно въобще. Имаме още един вълнообразен етап, така че ще бъде тежко изпитание.“

Етапът бе ужасен за Алехандро Валверде, който спука гума и в крайна сметка завърши на 9 минути и 53 секунди зад победителя и изпадна извън топ 10 в генералното класиране.

Класиране в топ 30 на етапа:

Tour

 

Топ 30 в генералното класиране:

GK2

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори