Как правилно да сложим каската за велосипед (видео)

Сайтът Velocafe.bg и велоклуб „Бициклет“ ще представят на вниманието ви поредица от статии със съвети, съдържащи и видеоклипове, заснети от членове на велоклуба. 

Когато сме с велосипеда в гората или по пътя (а често и в града) е добре да носим каска, за да предпазим главата си от наранявания. Но за да върши своята работа, каската трябва да е правилно и добре сложена и закопчана. Как да го направим?

Първо трябва да си изберем удобна каска, която да е по размер. Каската трябва да ляга удобно на главата. Когато се сложи на главата, каската (преди и след като я стегнем) не трябва да ни убива. Размерът на каските зависи от обиколката на главата (около слепоочието). Добре е да се избере каска, при която обиколката на главата е в средата, а не в края на диапазона. Размерът е отбелязан на всяка каска от вътрешната страна.

Ако след слагане и закопчаване на каската се усеща някъде стягане или натиск, по-добре да се избере друг модел или размер, защото при продължително каране това ще е едно твърде дразнещо неудобство.

Как да сложим и закопчаем каската:

Започва се с правилното лягане на каската върху главата – челото и темето – нито напред, нито назад. Каската трябва да е успоредно на земята, когато сме с изправена глава (в общия случай).

Прогонване на ремъците:

– първо се настройва зоната за ушите – ремъкът трябва да минава малко под ушите. Получава се триъгълник, който трябва да обгражда ушната мида.

настройва се дължината на ремъците, така, че да лягат стегнато под брадичката. Но не много стегнато – да може да преглъщате, пиете вода и т.н. Трябва да има възможност да се пъхне един пръст между ремъка и брадата. Това се прави при отпуснат вътрешен обръч на каската. Той се стяга последен. На всички каски отзад има пособие за притягане на вътрешния обръч – най-често под формата на зъбчато колело.

Ако каската е стегната правилно тя трябва да се движи заедно със скалпа без приплъзване.

Това е основното, което трябва да знаете за правилното слагане и стягане на вашата каска, за да може тя да изиграе предпазната си роля при инцидент. Нещо което искрено което искрено ви пожелавам да не ви се случва.

И запомнете – карайте вашия велосипед безаварийно, за удоволствие и винаги с усмивка.

Тодор Грозданов, Велоклуб БИЦИКЛЕТ-www.biciclet.club

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори