Каране в дъждовно време

За всеки любител на колоезденето идва моментът, в който трябва да приберат колелото, защото навън вали дъжд. Но нужно ли е наистина? Представяме ви няколко съвета от хора, които не могат да се сдържат да въртят педалите на велоаргометъра у дома и нямат търпение да излязат, дори да няма шанс скоро да спре да вали. Рано или късно всеки велосипедист се сблъсква с карането в дъжда, но с малко познания за подходящата предавка, умения и екипировка, това каране действително може да бъде едно приятно изживяване.

ВНИМАВАЙТЕ НА ПЪТЯ ВЕДНАГА СЛЕД ДЪЖД

След започването на дъжда, пътят е най-опасен. Тогава е възможно да се образува тънък слой от прах и вода, който прави спирането много по-трудно. Също така, ако на пътя има разсипани определени течни субстанции, смесването с водата ще създаде тънък мазен слой на пътя, който също може да направи спирането трудно, особено ако замърси гумичките на спирачките ви, поради загуба на сцепление между тях и каплата.

В мокро време е силно препоръчително да избягвате всякакви метални повърхности на пътя, като капаци за улични шахти или стоманени решетки, както и релси, боядисани маркировки по пътищата, или мокри листа, тъй като всички те стават много хлъзгави на мокро време.

Колкото и да е забавно минаването през локви, избягвайте ги. В много случаи сме чували и чели за спукани или пропаднали гуми в дупки или плитки ремонтирани участъци, които остават скрити, докато не влезете в локвата.

НЕПРОМОКАЕМИ ДРЕХИ

Колкото по-мокър си, толкова по-сигурно е разболяването след това. Трябва да се стремите да запазите тялото си сухо, въпреки крайниците най-вероятно няма да могат да бъдат спасени в по-силен дъжд. Непромокаемо яке с качулка или дъждобран ще свършат чудесна работа в този случай, но е важно и под него да носите дрехи, които не предизвикват изпотяване и запарване на тялото, например такива  произведени от лека вълна (merino) и задължително вълнени чорапи.

Препоръчваме ви да покриете обувките си с неопренови гамаши, които  да ги предпазят от намокряне, а за ръцете да използвате ветро и водоустойчиви ръкавици. Не забравяйте, че непромокаемите дрехи е възможно да изпотяват тялото, така че изберете яке и дрехи с дишащи мембрани (например Gore-Tex) иначе рискувате да пристигнете мокри отвътре, вместо отвън.

СЛЕДЕТЕ НАКЛАДКИТЕ

Сместа от прахта от пътя и водата се оказват най-бързият начин гумичките на спирачките (накладки) да станат безполезни. Ако усетите, че спирачките започват да спират по-бавно и неефективно, почистете металната част на каплите, където влизат в допир с накладките, както и самите тях. Планирайте спиране по-отдалеч и внимателно.

Към втора част от статията!

Страници: 1 2

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори