Каране на колело в зимни условия

Истинската зима у нас дойде и снегът понатрупа улиците.  За едни това ще е оправдание да приберат колелата до пролетта, а за други просто поредното предизвикателство.

Ако сте от вторите, в тази статия можете да откриете няколко полезни съвета в тази насока. Все пак не забравяйте, че уменията за каране през зимата се придобиват най-вече с опит. Мислете за следните съвети: при по-дълбок сняг не спирайте да въртите, препоръчително е да не се сменят предавките и да се кара на най-ниските само; не бързайте и не променяйте рязко скоростта, с която се движите; движете се там, където е отъпкано; дръжте здраво кормилото и не правете резки движения с него.

Настройте се психически!

Карането в снежно време при всички положения е по-бавно и по-трудно, отколкото през останалото време на годината, а острите завои или стръмните хълмове ще са още по-голямо предизвикателство. Вместо обаче да мислите за трудностите и проблемите, които снегът носи, по-добре се насладете на карането и на приятните преживявания от зимното каране. Мислете само за приключението и за местата, които ще посетите.

Сменете педалите на велосипеда си!

Дори и при по-сериозни снегове, пак ще ви се налага да прекарвате доста време, бутайки колелото. Педалите с клипсове според нас не са неподходящ вариант за снежно време, въпреки плюсовете които имат през другите сезони, защото при ходене парчетата се пълнят със сняг и се заледяват, както и педалите и после закопчаването е невъзможно. Хубаво е да монтирате плоски педали, първо защото може да ви се налага да бутате или ходите повече време, а с педали с клипсове това никак не е удобно, второ защото с плоски педали ще можете да обуете топли непромокаеми обувки, което с другите педали е невъзможно. Не забравяйте колко е важно краката ви да са топли и сухи.

Спуснете леко гумите!

Без значение в колко дебел сняг ще ви се наложи да карате, зимата гледайте да карате с по-ниско налягане в гумите. Дори да нямате подходящо за зимата планинско колело с предно и задно окачване, включително и при по-обикновените велосипеди, до две атмосфери по-малко в гумите може да облекчи карането ви, а и да спомогне избягването на инциденти. Помислете за зимен вариант гуми с възможно по-дълбок и назъбен грайфер.

Повече въртене, по-малко тревоги!

Препоръчително е на заснежени пътища да карате на по-ниски предавки с по-лесно въртене на педалите. Също така е по-добре да внимавате с ускоряването и високите скорости, защото спирането в един момент наистина може да се окаже проблем. Избягвайте рязкото натискане на спирачките и резките завои. Ако се спускате по заснежен път, натиснете спирачките възможно най-леко, така че накладките да се втрият по повърхността на каплите. Силно препоръчително е да избягвате коловозите, които колите са оставили, както и трамвайните релси.

Наблягайте на баланса!

При зимното каране трябва да се обръща много по-голямо внимание на баланса, отколкото на работата със сцеплението. Така например ако кората на снега е твърда, изместете тежестта си в предната част на велосипеда, така че да можете да останете върху снега или леда без да го разбивате, а ако покривката е по-мека, изнесете тежестта си назад, за да имате по-добро сцепление.

Доколкото е удоволствие, толкова може и да бъде опасно зимното каране. Затова не забравяйте, че при него е още по-наложително да носите каска и протектори – каска и наколенки. Също така недейте да пестите от екипировка  водоустойчиви дрехи, обувки и ръкавици с мембрани, както и маска за лице. Зимното каране също така изисква много по-честа и интензивна поддръжка – препоръчваме преди и след каране (след обстойно почистване) да използвате антикорозионни смазки за най-активно изложените на солта и влагата части на велосипеда ви.

Приятно каране!

196661_10151258497023261_1127286546_n

Вижте ощеКакво може да ви мотивира най-силно да карате колело през зимата

Velocafe.bg
 • Vladimir Ivanov

  Някоя статия за дъждовно време няма ли да пуснете ,че ще ми е доста полезно. Иначе хубави съвети. ++

  • Здравейте,

   Ето една статия за дъждовно време: http://velocafe.bg/karane-v-dujdovno-vreme/

   Благодарим за хубавите думи 🙂 Поздрави!

   • Vladimir Ivanov

    Благодаря, доста полезни съвети.

 • Ivo Roilev

  2 атмосфери по-малко от 1.5 ?!?

Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори