Какво е важно да знаете преди да купите първия си електрически велосипед?

Карането на електрически колела има много предимства – улеснява задачата при изкачване, намалява умората и потенето, когато отивате с велосипеда на работа и може да ви помогне при контузия.

Още причини да изберете електрически велосипед вижте в нашата статия по темата! 

А за какво е важно да внимавате, когато избирате своя електрически велосипед? В тази статия се надяваме да намерите отговора:

Какви са вашите нужди?

Първият и най-важен въпрос е какво всъщност искате вие? Е-колелата са създадени за различни хора и за различни цели. Както и при обикновените колела, и тук има разнообразни модели и е от съществено значение първо да имате представа за какво ще използвате новата придобивка, а след това и да го комуникирате с продавача.

1
Моделите в електрическите велосипеди са същите, както и иначе – има колела за каране само в града, планински байкове за крос-кънтри и за спускане, шосейни велосипеди, фетбайкове и още. Разбира се, трябва да помислите и за скоростта, която бихте искали да развивате със своето е-колело и колко искате да бъде помощта от мотора.

Двигателят

Когато става дума за двигателя, има два основни типа – или е монтиран на едно от колелата, или е монтиран на рамката.

Това значи, че електронните контроли могат да включват сензор, който отчита колко здраво въртите педалите и може да прецени съответната помощ, от която се нуждаете.

Обикновено е-колелата с мотор на рамката имат репутация, че се справят по-добре в изкачванията, но в зависимост от марката и типа могат да бъдат и по-шумни. Моторите на колелата са много безшумни, но пък може и да не се справят толкова добре при изкачване.

Като цяло обаче най-важна е марката на мотора, така че търсете такава с добро име като Bosch, Yamaha и Shimano.
2

Батерията

Li ion батериите се използват навсякъде, така че тази индустрия не прави изключение. По-скъпите велосипеди имат по-високо технологични батерии, които са по-леки, зареждат се по-бързо и издържат повече време. Батериите се изтощават с годините и затова качеството им е много важно – не правете компромис и се доверете на голяма марка като Bosch, Yamaha и Shimano, уверете се, че батерията има гаранция поне 2 години.

Обикновено тези устройства издържат 800 пълни зареждания или иначе казано около 3 години всекидневно каране. Цяло зареждане продължава между 2 и половина до 4 часа в зависимост от спецификите на батерията.

3
Разстоянието

Дистанцията, която вашият електрически велосипед може да измине с едно зареждане на батерията е друг много важен компонент. Всеки се нуждае от различно максимално разстояние в зависимост от това за какви цели използва велосипеда, колко често и къде го кара. Защото за какво ви е електрическо колело, ако останете без асистенцията на мотора?

Максималното разстояние зависи от капацитета на батерията, скоростта, теглото ви, профила на пътя, нивото на помощ от мотора и процента на въртене на педалите.

Общото правило е да купите велосипед с по-голямо максимално разстояние отколкото обикновено се нуждаете, защото с остаряването на батерията разстоянието ще се намалява.

Цената

Разбира се, идваме и до един ключов компонент – цената. Всички вие знаете, че електрическите велосипеди не са евтини, сравнени с обикновеноте колела. Можете да си купите базов модел и за сравнително по-малка сума, но ако искате качество в компонентите на колелото, то това ще ви струва и повече. Голяма част от сумата отива и за качествен мотор. Така че ако решите да си купите е-колело и да се възползвате от неговите предимства, то се пригответе да се разделите с по-голяма сума, отколкото сте давали до този момент за велосипед. Но пък и тази сума бързо ще се изплати и ще можете в пълна степен да се лишите от други разходи като градски транспорт и разходи за автомобила.

4

За експертна консултация при избор на електрическо колело може да се доверите на екипа на ekolelo.bg, където се предлагат широка продуктова гама висококачествени е-колела на водещи немски, швейцарски и американски производители. Техният екип ще отговори на всички ваши въпроси и Ви гарантира едно незабравимо изживяване с предлаганите от тях велосипеди.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори