Каква е връзката между даунхила и електрическите колела?

Иван Георгиев е един от основателите на портала за електрически велосипеди ekolelo.bg. Помолихме го да сподели малко за себе си и за интересите си към колоезденето и електрическите велосипеди.

Представете се на нашите читатели.

Аз съм страстен колоездач. Обичам да карам както планинско колело, така и градско в ежедневието. Любимият ми район за каране в България е Средногорието около гр. Стара Загора. През 1997 и 1998 г. станах шампион в даунхил дисциплината и двоен слалом. Малко по-късно след това, през 2000 г., съвсем случайно попаднах в Германия и останах да живея там.

От кога е страстта Ви към велосипедите и кой ви запали по карането?

Първият ми досег с велосипедите беше на 9 – 10 годишна възраст, когато с братовчед ми правихме рампи в градината на село и карахме по поречието на р. Тунджа. Тогава карах колелото на дядо ми – култовото червено „Балканче“.

Къде започнахте да карате даунхил?

Когато бях в 8-ми клас, заедно с няколко други запалени тийнейджъри като мен, започнах да карам в околностите на Стара Загора с първото си планинско колело. През 1996 г. беше първото ми състезание по планинско колоездене в България в гр. Тетевен, където завърших трети в категория юноши. Това ме запали още повече. В първите състезания по спускане намерих призванието си.

Най-престижното състезание, в което съм участвал, беше кръг от Световната купа по спускане през 2007 г. в Марибор, Словения. След това съм карал на няколко състезания в Германия.

С какво се занимавате в момента?

Когато се дипломирах като икономист в университета в Щутгарт, Германия, мислех, че ще работя в удобен офис с климатик. Впоследствие това ми се стори прекалено скучно и си спомних за работата, която имах по време на студентството. Тогава бях във велобранша и установих, че беше удоволствие да работя хобито си – и затова даже получавах пари – така започнах да работя 100% професионално във велобранша. От 2015 г. имам собствен магазин за висококачествени велопродукти.

https://www.ekolelo.bg/

Каква е мотивацията Ви да работите с колелета и поспециално с електрически?

Искам да заразя другите с вируса на колоезденето и да оспоря битуващото мнение, че електрическите велосипеди са в разрез с идеята за истинско колоездене. Моята съпруга ми отвори очите именно за това. Преди няколко години се преместихме да живеем в един квартал, който е на стръмен склон. Тогава тя спря да кара колело, като казваше, че ѝ е много трудно да върти педалите по нанагорнище. Така един ден и дадох електрически велосипед. От този момент тя започна да ходи на работа и на пазар с него и още повече заобича колоезденето. На път за работа тя преминаваше през гора, избягвайки задръстванията по главните улици и радвайки се на чист въздух. С този обикновен пример искам да накарам широките маси да променят привичките си и вярвам, че електрическият велосипед е най-добрият вариант за това.

> Електрически велосипеди – 7 професионални съвета

Кое е най-важното при избора на един електрически велосипед?

Важни са надеждната електроника, батерията, моторът, както и да се вземат под внимание специфичните потребности на потребителя – ергономия, начин на каране, собствени представи и желания.

За кого са подходящи електрическите велосипеди?

Абсолютно за всички, без изключения. За всеки, който вярва, че по този начин ще кара повече в сравнение с обикновеното колело.

Каква е поддръжката на един електрически велосипед?

При качествените електрически колелета със средно разположение на двигателя поддръжката е подобна както при обикновените. Основните поправки, които потребителят извършва сам, остават същите – смяна на гуми, накладки на спирачки и т.н.

Можем ли да караме електрическо колело, когато вали?

Да. Всички електрически компоненти са водоустойчиви.

Колко километра можем да изминем с един велосипед в режим на асистенция от двигателя?

В зависимост от различни фактори – до 220 км. Ако има сериозни изкачвания или се използва често помощта на двигателя – между 80 и 100 км.

Разкажете ни нещо за нагласите на обществото в Германия към колоезденето.

Тук има култура на каране на колелета и най-вече на качествени такива. Не само най-запалените колоездачи търсят доброто качество, а и съвсем обикновените хора. Карането на колело тук в свободното време и в ежедневието се счита за един от основните фактори за повишаване на качеството на живот.

Как виждате бъдещото на електрическите велосипеди?

Смятам, че ще се стигне до пълна интеграция на електрическите компоненти в колелото, което ще доведе до още по-добър дизайн. Велосистемата ще има връзка с различни видове устройства, с които ще обменя данни и техническа информация. Електрическите колела няма да станат значително по-евтини или леки в близко бъдеще.

Защо ekolelo.bg?

Защото е еко. Ekolelo.bg е сайт, който цели да информира и популяризира велосипедния транспорт като по-достъпен, здравословен и екологичен алтернативен начин на придвижване. Работата ми в Германия ми даде възможността да се докосна до най-доброто от света на електрическите велосипеди. Желанието ми е да споделя опита си и с велообществото в България.

Тези велосипеди могат да те отведат на 200 км пътешествие само с едно зареждане на батерията

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори