Как да се предпазим от контузии при колоездене?

perfectpedalСпазването на тези прости съвети ще ви помогнат да се предпазите от болки в ахилеса и други контузии в дългосрочен план.

Чувствате ли болки в долната част на прасеца или задната част на глезена си, когато спринтирате с велосипеда си, на дълго изкачване или натискане на педалите на висока предавка? Е, значи трябва да се поразровите за материали, свързани с превенцията на контузии в глезена. Това може да значи, че ахилесовото Ви сухожилие е възпалено – често срещано явление, причинено от микроразкъсвания в сухожилието, които често са резултат от прекомерна употреба и претоварване.

Ако продължи да карате, въпреки болката, възпалението на сухожилието може да Ви принуди да се лишите от велосипеда си за период от четири до шест седмици. Или обърнете внимание на ахилесовото си сухожилие сега, за да предотвратите проблеми по-късно. За да направите това, започнете с редовно разтягане и разгряване на мускулите.

„Редовното разтягане и загряване е изключително полезно, тъй като еластичността и гъвкавостта могат да предотвратят микроразкъсванията“, казва Фиона Локхарт, треньор по колоездене. „Освен това, стречингът подобрява притока на кръв към областта, която ускорява възстановяването.“ Правейки тези прости разтягания и загрявки ежедневно, Вие ще поддържате ахилесовото си сухожилие еластично, гъвкаво и готово да натиска педалите на велосипеда във всеки един момент.

Пример за упражнения:

Събуйте си обувките и застанете изправени срещу стената, на по-малко от една ръка разстояние от нея. Притиснете възглавничката на десния си крак до стената под такъв ъгъл, че само петата Ви да докосва пода. Бавно приближете гърдите си към стената, докато почувствате опъване в прасеца. Задръжте за 30 секунди. Повторете с левия си крак.

Застанете на ръба на някое стъпало на стълбите и оставете дясната си пета да виси във въздуха, като стъпвате само на пръсти, докато почувствате разтягане в прасеца и ахилеса. (Ако това е болезнено, спрете – така само може да влошите микроразкъсванията). Задръжте за 30 секунди, след това повторете с лявата пета. Това упражнение е изключително полезно и може да се прави периодично през целия ден.

Източник: bicycling.com

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори