Как да обиколиш света с колело (за 6 години)

Да прекараш 6 години и половина на велосипед, обикаляйки света, звучи като невъзможна мечта за повечето от нас. Мечта, която обаче Майк Боулс осъществи. Боулс се прибра в родния си град Реджина, Саскачуан (Канада), където опитва да навакса случилото се през шестте години, в които не се е виждал със своите приятели и семейство. Той, разбира се, разказа и какво е да бъдеш толкова време на колелото, пътувайки през куп различни държави.

Не трябва да си професионалист, за да го направиш

Идеята за пътешествието на Боулс дошла изведнъж. Той стартирал с каране в Северна Канада, когато осъзнал, че не иска да спира. „Купих си велосипед през 2008, отидох в Монтана (САЩ), карах три седмици и осъзнах, че е невероятно. Харесах начина, по който светът изглежда на велосипед и реших да го направя“, разказва Боулс. Преди това той е карал само като дете. Все пак той е атлетичен и бързо свиква с натоварванията, но по неговите думи по-важният фактор е бил упоритостта му, която му помогнала да се реши на пътешествието.

Процес на свикване

Не очаквайте да започнете своето пътешествие перфектно. Облеклото няма да ви е удобно, седалката ще ви дразни, а велосипедът ще бъде тежък на моменти, но постепенно ще свикнете и в крайна сметка ще се пригодите към всичко. „Когато започнах, през първите 2 седмици имах чувството, че ще умра, но свикнах. Нещата стават по-бавно на колелото“, споделя Боулс, според когото ключовата дума е търпение.

Велосипедът не е от значение

Боулс прекарва цялото си пътешествие върху туристически велосипед Rocky Mountain Sherpa. На моменти обмисля смяната му, „но се справи достатъчно добре“, за да носи цялата му екипировка, включително палатка и спален чувал. Той препоръчва велосипед с калници и стойки за багаж, а кормилото да бъде с рога, за да можете да сменяте стойката на каране през деня. Но най-ценният съвет на Боулс е да се съсредоточиш върху карането, а не върху предавките.

Влажността

Боулс използва непрокомаеми кошове за своя багаж и подчертава значението на „водоустойчивия“ аспект. „Водата, храната и велосипедът тежаха общо може би 20 килограма. За шестте години колоездачът е сменил 4 палатки.

Подгответе визите си (и знайте законите)

„Понякога, имаш времеви лимит. Когато преминах Туркменистан, имах виза за пътуване само за 5 дни, а това си е голяма страна, така че карах по 120 и повече километри всеки ден, за да стигна до границата!“ Много по-хубаво е да имаш достатъчно време, просто да се събудиш и да караш 40 или пък 240 километра на ден. Така че да знаеш законите и да имаш необходимите документи на границите е много важно.

Знайте къде карате

…Или поне, поглегнете профила на трасето преди да си правите планове. „В Италия имаше нонстоп хълмове и луди наклони. Понякога просто гледаш небето и си казваш, ‘Какво по дяволите правя с живота си? Това е много трудно!“ Така че, докато Италия може да звучи страхотно на теория, ако не си голям катерач, може да помислиш и за друг маршрут за първия си тур. Или пък заложи на тренировки по изкачване! (линк)

Оцелей без технологии

Няма нужда да оставяш своя телефон или таблет, но използвай велотуровете като шанс да не ги използваш за известно време. Боулс не носи нито едно от двете. Неговото пътуване е за самопознаване, заради което остава единствено насаме с мислите си. „Смисълът на пътуването беше да се махна и да обмисля всичко. Исках време да помисля и не исках да се разсейвам. Звучи малко възвишено, но когато тръгнах бях на 27!“

Прави грешки

„Ако някой ти каже какво да правиш, страхотно, това е проработило за тях. Но велотуризма е толкова индивидуален и личен, че трябва да намериш това, което върши работа за теб. Имай проблеми и ще се научиш да ги разрешаваш.“

Недей единствено да караш

Пътуването на Боулс е отнело повече от 6 години – не защото той е бавен колоездач, а защото не е бързал. Често е прекарвал месеци на едно място, ако му е харесало, преди да премине към следващото вело предизвикателство. Той е един истински колоездачен номад, който е искал да се наслади на пътешествието. Когато имаш цел като това да караш колело по света, това надали ще включва състезателна част. Правиш го само веднъж, затова нещо си струва: Не искаш да завършиш пътешествието и да осъзнаеш, че през цялото това каране си забравил да се насладиш на видяното.

Най-добрият съвет?

„Не си ти срещу природата, а ти в природата.“

А какво следва за вело пътешественикът? След седмица вкъщи в Канада, той отново ще е на път, този път към Швейцария, където ще прекара няколко месеца с приятелката си. „Срещнах я в Нова Зеландия. Тя пътуваше, а аз вършех малко работа там. Срещнахме се и беше прекрасно! Това е добър начин да се завърна в истинския живот.“

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори