Как да изберем велосипеда, който ни пасва най-много? – част 2

Amsterdam

Първа част от статията прочетете ТУК!

Намерете велосипеда, който Ви пасва най-добре.

Без значение какъв вид велосипед избирате, уверете се, че е точният за Вас размер. Велосипедите се продават в най-различни размери на рамката, така че това е първото нещо, към което трябва да насочите вниманието си. За рамката, която е силно препоръчително да съответства на дължината на Вашите крака, опитайте следното: прехвърлете крака си през горната тръба на рамката на велосипеда и седнете на седалката. Когато стъпите на педалите и кракът Ви е на най-ниското положение в своето въртене на единия от тях, трябва да е в почти опънато състояние, но не напълно. При нужда, можете да коригирате височината на седалката нагоре или надолу. Препоръчително е да тествате с обувките, с които по принцип ще карате.

Трябва също така да сте на удобно разстояние от кормилото. Ръцете Ви не трябва да бъдат напълно изпънати, а напротив – трябва да бъдат леко присвити в лактите, така че да се чувствате комфортно и кормилото да не е нито твърде далеч, нито прекалено близо.

Направете пробно каране

Едно пробно каране ще е чудесният начин да откриете велосипеда, който е най- подходящ за вас. Повечето магазини осигурят определени места за клиентите си, където да направят това. Но за жалост по-малките от тях не са склонни на подобни компромиси, защото често това е свързано с нужда да се монтират педалите (ако колелото е ново), велосипедът да загуби търговския си вид и други. Само като пример  можем да ви посочим, че в някои области в САЩ е възможно пробно каране по планински пътеки в някои щати, преди да си купите определен велосипед.

Не правете компромис със сигурността

На пазара можете да откриете много полезни аксесоари и джаджи, свързани с Вашата безопасност. Освен задължителните по закон светлини отпред и отзад, както и светлоотразители на каплите, това което е много препоръчително да имате, е каската. Убедете се, че сте избрали точния за Вас размер каска. Други вело аксесоари, които заслужават да бъде обмислени, ако карате по-редовно, особено по черни пътища и пътеки, са протекторите за гръб, наколенки и налакатници (забравете аматьорските и евтини варианти – освен, че са по-неудобни, по никакъв начин не могат да се мерят с утвърдените марки и техния стил и красота).

Избор на велосипед за дете

momiche

От велосипеди с помощни колела до по-големите варианти велосипеди, за децата има много възможности, които можете да изберете. Най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание при закупуване на велосипед за детето си, е размера. Когато пазарувате, имайте предвид, че при детските велосипеди размерът се определя чрез размера на каплите, а не чрез размера на рамката. Най-често срещаните размери на колелата са 16 „, 20“ и 24 „. Правилният размер е този, при който детето може спокойно да се качва на колелото си и да стига с крака земята.

Често задавани въпроси

Въпрос: Мога ли да използвам един вид велосипед за различни условия или терени?

Отговор: Да, някои видове велосипеди предлагат тази възможност. Най-важният фактор според нас са гумите. Гладките и тънки гуми, с които са оборудвани повечето градски и шосейни велосипеди, няма да издържат дълго извън асфалтираните улици. Въпреки това, много хибридни и планински велосипеди имат гуми, които могат да се справят с асфалтови или черни пътища, както и по пътеки (но тяхната цена е по-висока, разбира се). При тях също така е възможно да сменяте гладките гуми с такива с грайфер.

Въпрос: Мога ли да сменя седалката си с по-удобна?

Отговор: Да, има много различни видове велосипедни седалки (известни още като седла). Някои са по-широки и по-къси – те са пригодени за жени. Обратното – седалките за мъжете са по-тънки и по-дълги. Някои от тях имат прорези в средата, за да се облекчи натоварването и натиска върху слабините. Някои велосипедисти често предпочитат седалки с обилни количества гел, който е под формата на опаковка от плат за седалката, с цел намаляване на болката. Все още не ви е удобно ? Имайте предвид, че ъгълът на седалката също може да се регулира, според индивидуалните нужни. Според нас най-добрият вариант е равна седалка или с много лек наклон напред.

Въпрос: Има ли значение какъв вид кормило ще избера?

Отговор: Да! Когато погледнете велосипеда, сравнете нивото на седалката и това на кормилото. Най-общо казано, колкото по-ниска е седалката под кормилото, толкова по- комфортно ще е карането (много хора може да не се съгласят с нас, всеки преценява за себе си кое е най-удобното положение за каране). Повечето градски и хибридни велосипеди са създадени по този начин. От друга страна седалките, които са по-високи от кормилото, ще Ви позволят да карате в по-аеродинамична позиция и да влагате по-ефективно силата си върху педалите. Тук някой хора са готови да направят компромис с удобството за сметка на скоростта на придвижване.

Въпрос: Колко скорости са ми нужни?

Отговор: Ако последният Ви велосипед разполага с 10 или по-малко скорости, тогава може би ще се изненадате да научите, че днешните велосипеди често се предлагат с 18, 21, 24 или дори 27 предавки. Определено Ви е нужен велосипед с широк диапазон от различни скорости, ако имате намерение да изкачвате хълмове или стръмни участъци. Въпреки това, броят на скоростите не е толкова важен, колкото това колко лесно е въртенето на ниските предавки. Това се постига с различния брой на зъбците на предните и на задните венци, но по този въпрос трябва да потърсите в сайта ни по-подробна информация. Освен ако не сте се насочили към сериозни изкачвания, това не е голям проблем.

Първа част от статията прочетете ТУК!

Velocafe.bg
  • Павел

    Интересувам се от колокрос велосипед .Има ли различни размери които са съобразени с ръста и теглото на велосипедиста? И ако има как да избера подходящия за мен ,аз съм 90 кг.-и 176см.

Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори