Женски отбор по колоездене от Афганистан номиниран за Нобелова награда за мир

Може би у нас жените колоездачи са по-малко и проблемите им са свързани с неразбиране сред мнозинството от хората, както и малко на брой приятелки, които са готови да се впуснат във вело приключения с тях, но в Афганистан националният отбор по колоездене за жени има доста по-големи проблеми – обвинения в неморалност и заплахи за насилие само заради факта, че момичетата карат велосипеди.

Те обаче продължават да го правят, заради което си заслужиха и номинация за Нобелова награда за мир.

Отборът е получил номинацията от италиански политици, а тя е заради тяхната всеотдайност и усилена работа за популяризирането на колоезденето в Афганистан.

Тези силни жени от години карат велосипеди срещу стереотипите и заради своята свобода, с цената на това да получават обиди и смъртни заплахи.

Захра Хусаини е гордата лидерка на женския колоездачен отбор и тя обяснява, че жените чупят стереотипите като излизат навън и се занимават с колоездене и други спортове.

Вместо да се плашат от заплахите и уличното насилие, Захра и нейните 40 момичета гледат на опасността като предизвикателство, което трябва да бъде преодоляно.

В трейлър за документален филм, посветен на отбора, една от състезателките споделя: „Хората ни гледат в гръб, ужасяващо е“, а друга добавя: „Някои хора вярват, че жените трябва само да стоят вкъщи и всичко, което могат да вършат, е да готвят и да пишат домашни.“

„Те казват, че велосипедът може да разруши бъдещето на момичето. Хората казват много неща. Ако ги слушахме, никога нямаше да излезем от домовете си.“

Голямата чест дойде, след като 118 италиански депутати подписаха петиция за включването на отбора сред номинираните, кампанията, която бе подета от радио станции и социалните медии в Италия.

Кунг фу монахини изминаха 2500 км на велосипед за правата на жените

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори