Най-важното преди опита за световен рекорд на Йенс Фойгт

Voigt bike

Легендарният Йенс Фойгт се оттегли от професионалното колоездене през август по време на US Pro Challenge в Колорадо. 42-годишният германец обаче ни е запазил една изненада за десерт на страхотната си кариера.

Тази вечер той ще пробва да подобри един от най-престижните рекорди в света на колоездене – този за най-много изминато разстояние в рамките на един час.

От 2005 година рекордът е притежание на Ондрей Сосенка, който успя да измине 49.7 километра за 60 минути. Ето какво трябва да знаете за опита на Фойгт.

Основното

Опитът на Фойгт ще се състои на Велодром Суис в Гренхен, област в северозападна Швейцария. Той ще стартира в 19 часа местно време (20 часа българско), а германецът ще се надява час по-късно да постави нов рекорд.

Рекордът

Както споменахме, рекордът, който Фойгт трябва да бие, е 49.7 км, поставен от чеха Сосенка в Русия през 2005. Кариерата на Сосенка бе белязана от две положителни допинг проби, което подложи на съмнение и легитимността на рекорда му.

Правилата за едночасовия рекорд бяха променени през май тази година, когато UCI обяви, че всеки бъдещ опит ще бъде обвързан от разпоредбите, регулиращи пистовите велосипеди, екипировката и позицията по време на състезанието.

„Днес има генерален консенсус, че оборудването, използвано в състезанията, трябва да е позволено, за да се възползваме от технологичната еволюция, където е възможно“, обяви президентът на международната федерация Брайън Кууксън тогава. „Тази еволюция е позитивна за колоезденето като цяло и за едночасовия рекорд в частност. Този рекорд ще възвърне атрактивността си както за атлетите, така и за феновете на колоезденето.“

Между 2000 и решението на UCI през май тази година, колоездачите, опитващи да бият рекорда, бяха задължени да използват велосипеди, подобни на този на Еди Меркс, когато той постави своя рекорд от 49.431 км през 1972-а.

Няколко колоездачи успяха да подобрят постижението на Сосенка, включително легендарните Греъм Обри и Крис Бордман, но техните рекорди не бяха признати именно заради правилата на UCI.

Проправяне на пътя

В последните години в света на колоезденето имаше много информации, че големите специалисти в часовника като Фабиан Канчелара, Брадли Уигинс и Тони Мартин се подготвят да счупят рекорда.

В началото на тази година Канчелара призна, че има подобни амбиции, но неяснотата около правилата на международната федерация отложи плановете му. От промяната на разпоредбите на UCI никой не е пробвал да подобри рекорда, което дава отлична възможност на Фойгт.

„Може би моят опит ще стартира нов кръг от опити за едночасовия рекорд“, сподели Фойгт. „Мога да проправя пътя (за колоездачи като Фабиан Канчелара). Не се заблуждавам, че ще задържа рекорда, когато Фабиан и другите специалисти започнат да се пробват. Но някак ми харесва идеята да разказвам на внуците си затова, когато седят на скута ми като съм на 75.“

Велосипедът

Смята се, че от юни Фойгт работи с Trek по създаването на специален велосипед за опита му. Фойгт използва модифицирана версия на модела на Trek Speed Concept 9 Series TT

Колелата на велосипеда са тематично изрисувани за едночасовия рекорд като изглеждат като часовници. По рамката пък има култови надписи за германеца като например: „Йенс Фойгт може да подобри едночасовия рекорд за по-малко от 60 минути.“

Долу можете да видите снимки на велосипеда.

Как да гледаме опита на Фойгт

И за финал, добрата новина. Евроспорт ще излъчва опита на Йенс Фойгт на живо! В 16.45 и в 18.15 по програма има 15-минутни включвания от велодрома, а същинското излъчване започва в 19.30 и продължава до 21.15 часа.

dsc_8433

dsc_8449

dsc_8569

dsc_8577

dsc_8587

dsc_8591

dsc_8595

dsc_8620

dsc_8622

 

dsc_8636

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори