„Ягуар“ и „Ленд Роувър“ с технологии за защита на велосипедистите

 

Подобно на „Волво“, производители на „Ягуар“, „Ленд Роувър“ и „Рейндж Роувър“плануват до две години да направят част от новите си автомобили системи, които предпазват велосипедистите и своевременно сигнализират на водача на автомобила, за да повиши вниманието му. 

 

Системата се казва „Bike Sense“ и при приближаване на велосипедист от ляво или дясно на колата аудиосистемата ще възпроизвежда звук като от звънец на велосипед или клаксон на мотопед. Автомобилите на марките ще бъдат оборудвани с редица сензори, които да засичат приближаващи велосипеди или мотопеди. Ако двуколесното превозно средство идва от задната страна на автомобила, шофьорът ще бъде „потупан“ по рамото от седалката, за да се обърне по посока на приближаващия се уязвим участник в движението. 

Освен звукови и сетивни сигнали, водачите ще бъдат известявани и от светлини в рамките на прозорците, на таблото и на колоните на предното стъкло – в оранжево (при приближаваща опасност) и в червено (при непосредствена опасност от сблъсък). Както и при звуковите сигнали, светлинните ще са от страната, откъдето идва велосипедистът. 

Ако водачът пренебрегне предупрежденията, Bike Sense кара педала да вибрира и така водачът инстинктивно разбира, че не трябва да продължава напред, докато опасността не бъде избегната. Важна функция на системата е и предупреждението, че отварянето на вратата на спрелия автомобил може да доведе до инцидент с колело или мотор (а до въвеждането на системата – вижте нашата статия за избягване на инциденти с отваряне на вратата тук). Ако и този сигнал бъде пренебрегнат, дръжката на вратата ще започне да свети, вибрира и жужи, за да обърне внимание на опасността.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори