Започна изграждането на нова велоалея във Варна

 

С асфалтиране на повредени участъци започна изграждането на трасе за велосипедисти от Аспаруховия мост до парка в едноименния квартал във Варна. Проектът, разработен от инженерите в Дирекция „Устройство на територията” в район „Аспарухово”, предвижда велоалея с обща дължина над 2 километра, информира сайтът Moreto.net.

Реализацията на идеята е възможна благодарение на проекта “ MOBISEC – Мобилни инициативи за устойчиви европейски общности“, съфинансиран от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт” /DG MOVE/ на Европейската комисия и от Община Варна, като целта е повишаване безопасността по улиците на града и популяризиране на велосипедния транспорт.

По протежението на канала Море-Езеро откъм северната страна на квартал „Аспарухово” има изградена асфалтова алея. Тя започва от кръстовището на ул. „Мара Тасева”, бул. „Първи май” и ул. „Св. Св. Кирил и Методий” и завършва до пречиствателната станция „Малка Чайка“.

Разработеният проект включва част от тази алея, както и съществуващата пешеходна алея в Аспарухов парк и асфалтовата алея покрай плажа. На много места състоянието на съществуващата инфраструктурата не е добро, затова велоалеята е разделена на три участъка, които поетапно ще бъдат възстановени. Началото бе поставено с фрезоване и преасфалтиране на най-проблемния участък – дупките по алеята от Аспарухов мост до т.нар. „Кей І”. 

Като част от проекта ще бъде положена и маркировка за очертаване зоните на движение на велосипедисти и пешеходци. 

Вече са поставени и знаците, забраняващи движението на автомобили по трасето на бъдещата велоалея. Предвижда се проектирането и на нова част, която да свърже велоалеята с един от подходите към моста, както и възможността преминаването на велосипедистите към централната част на Варна да става не по моста, а под него – с хидробус.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори