Интервю с изобретателя на Halfbike Мартин Ангелов

 

Наскоро ви разказахме за поредния иновативен велосипед, който обаче е по-специален за нас, защото е български! Става дума за Halfbike, изобретен от Мартин Ангелов, който е част от „Колелиния“. Повече за Halfbike прочетете ТУК!

Ние се свързахме с Мартин Ангелов и направихме интервю с него, в който той разказва на нашите читатели, какво е Halfbike, какво е бъдещето на този проект и как реагира на голямата подкрепа.

Здравей, Мартине. Бяхме много приятно изненадани, когато разбрахме за вашия иновативен велосипед, който си е изцяло българско изобретение. Разкажи на нашите читатели, какво е „Халфбайк“ и как стигна до идеята за него.

Ами Halfbike е резултат от главоблъскане на тема минималистичен велосипед. Преди години участвах в един конкурс и тогава се зароди концепцията за правото каране, стори ми се интуитивна и след известно време реших да не оставям идеята на хартия и последва сериозна серия от прототипи с краен резултат този продукт. Обичам да майсторя разни неща и да оптимизирам нещата максимално.

Вашият проект бе отразен от всички големи велосипедни сайтове и вече е събрал над 65 хиляди долара чрез платформата за онлайн спонсорство Kickstarter. Очаквахте ли такава подкрепа и мислиш ли, че ще успеете да достигнете необходимата сума от 80 хиляди?

Много ни зарадваха реакциите на хората по цял свят, наистина е изключително трогателно. Отразяването по медиите също надмина нашите очаквания. За финансирането нямахме никакви очаквания, нямаше на базата на какво да ги направим. Всъщност цената на колелото е доста висока за нещо абсолютно непознато за публиката и въпреки това се намериха голям брой ентусиасти, които ни се довериха. Достигането на сумата е божа работа, непредсказуеми са пътищата, по които стига информацията, нашата цел е кампанията да достигне до повече хора, но пак си даваме сметка, че хората, които са я видели са една малка частица.

Какво ще бъде бъдещето на „Халфбайк“ при двата варианта – ако достигнете до нужното финансиране и ако не успеете?

Бъдещето е в нашия ентусиазъм да усъвършенстваме това, което правим. Какъвто и да е резултатът, посока ще има. Цялата ни организация по производството е доста гъвкава и се надяваме да стартираме и в доста ограничени количества. Аз лично нямам търпение за следващото предизвикателство.

34b5696062fe50059b861f8996a46f1a_large

„Колелиния“ стартира с друга идея – за велосипед, който се придвижва по въжена линия над земята. Какво е „Колелиния“ сега?

Ами понатрупаха се идеи, свързани с преосмислянето на мобилността и ми се искаше да се обединят под една шапка. Така се роди идеята за Kolelinia Lab, надявам се с времето да се развиват всички паралелно и да се зараждат нови предизвикателства.

Оценяват ли се по достойнство проекти като вашия у нас или признанието идва в по-голяма степен от чужбина?

Ами аз много се радвам на реакциите на хората у нас, всички са много положителни и ни мотивират. Хората го възприемат малко като национална кауза. С Мишо Кленов се шегуваме, че сме националният отбор по Халфбайк, за сега сме най-добрите в света 🙂

С всяка изминала година сякаш все повече българи започват да карат велосипеди у нас. Има ли българинът велосипедна култура?

Ами според мен велосипедната култура е вродена в човека, това е културата на движението на човешкото тяло, то затова е създадено. За съжаление съвременното общество ни предлага изкушения, които лесно карат инстинктите ни да закърняват. Вело културата е като едно своеобразно пробуждане.

Какво би казал на тези, които са ви подкрепили чрез Kickstarter и най-вече на тези, които се чудят, дали да го направят. Защо си заслужава да подпомогнат вашия проект?

Ами на всички, които ни подкрепят мога да кажа, че ги обичаме. Страхотно е да усещаш, че хората вярват в теб и че по някакъв начин си ги вдъхновил или изкарал от рамките на ежедневието. Това е, опитваме се да вървим по неотъпкани пътеки, да си поставяме предизвикателства, да се забавляваме най-вече.

Благодаря ти за отделеното време, желая успех на теб и на „Халфбайк“!

Благодаря за отделеното внимание 🙂

431d8c34fbfa40bdf5362d9273a189d3_large

„Халфбайк“ продължава да набира средства чрез Kickstarter като вече има над 65 хиляди долара при оставащи 6 дни до края на кампанията. Можете да подкрепите проекта ТУК!

Velocafe.bg
  • r_m

    успех му пожелавам на Мартин.

Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори