IKEA създаде първия си велосипед

Този август скандинавският мебелен гигант IKEA ще пусне в продажба първия си собствен велосипед.

Колелото на IKEA се казва „Sladda“, което значи „да се пързаляш странично“ на шведски. Това е първият опит на шведите в транспортния сектор, а желано или не, подобно на всички мебели на IKEA, велосипедът е разгробяем и също ще пристига при новите си собственици във формата на плосък пакет.

IKEABIKE

Велосипедът е направен в партньорство с дизайнерското студио Veryday като ще бъде унисекс, в един цвят и два размера с куп „къстъм“ добавки и екстри, които всеки желаещ ще може да прибави към своето колело.

„Sladda е като таблет с апликации“, споделя Оскар Юлин, директор на индустриалния дизайн във Veryday. „В този смисъл можеш да го модифицираш с редица различни добавки, адаптирани за да направят всекидневния живот по-лесен за всеки потребител.“

„Sladda позволява на потребителя да замени автомобила си и по този начин да допринася за по-екологична среда.“

Цената както на модела с 26-инчова рамка, така и на този с 28-инчова рамка, ще бъде 450 паунда (350 паунда със семейна карта на IKEA). Към нея ще се предлага и ремарке за велосипед на стойност 130 паунда.

Bikeaikea

Велосипедът използва ремъчна предавка, а не обикновена верига с цел да се избегне ръждата (гарантират се 15 хиляди изминати километра). От IKEA използват и иновативна автоматична система за смяна на скоростите.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори