Правилно сменяне на скоростите

Как да превключвате правилно предавките на велосипеда си?

Често могат да бъдат забелязани велосипедисти, които буквално не използват правилно възможностите на веригата и зъбните колела на предавките … и тук на помощ идва настоящата статия за това как правилно да използвате възможностите на велосипеда си. 

shift_gears_correctly_bicycle_2

Следващият съвет е изключително лесен за спазване, просто винаги трябва да се обръща внимание на това, а именно: никога не използвайте малкия венец отпред (водещите зъбни колела, разположени при педалите) заедно с малките венци отзад и никога не използвайте големия венец отпред с най-големия венец отзад.

shift_gears_correctly_bicycle_1

 

Съобразявайте се с терена, по който карате, за да изберете подходящата предавка.

По този начин, ако изкачвате хълм, веригата трябва да е на малкия венец отпред и на един от по-ниските венци отзад (1-4). Ако не направите това в точния момент, ще трябва да сменяте предавките, когато вече сте започнали изкачването нагоре по хълма, когато натоварването е по-тежко и рискувате износване на венците, а дори и скъсване на веригата. Сигурно сте имали ситуации, когато сте сменяли предавки докато въртите педалите и сте чували ужасяващи шумове, идващи от движението.

Също така можете да помогнете на веригата да се движи леко по венците. При всяка смяна на предавки, опитайте да намалите въртенето на педалите и да избягвате прилагането на голяма сила върху тях. Уверете се, че дерайльорите са перфектно настроени, така че да работят оптимално. Превключите предавките една по една.

Ако веригата падне от венците в движение,  можете да възстановите предишното й положение чрез промяна положението на дерейльора в посока обратна на посоката, в която веригата е паднала. Бъдете внимателни с тази маневра, внимателно издърпайте лостчето за контрол на скоростите, защото в противен случай веригата може да заседне между рамката и венците, като отново внимавате да не натискате прекалено силно педалите.

355521_5760

Източник: bike-advisor.com

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори