Уникален Хорнър докосна триумфа в Испания, нов изненадващ етапен победител

Крис Хорнър на 99.9% ще бъде новият шампион във Vuelta a Espana! 42-годишният американец е само на един наглед протоколен етап до Мадрид, за да узакони най-големият триумф в кариерата си! Това стана факт, след като неуморният колоездач на RadioShack-Leopard се справи по изключителен начин с легендарното изкачване Алто дел Ангрилу и завърши с 28 секунди пред големия си конкурент за червената фланелка Винченцо Нибали.

Хорнър завърши втори, на 26 секунди зад поредния изненадващ победител, който е и поредният млад французин с обещаващо бъдеще – Кени Елисонде от тима на FDJ.

Елисонде направи отлично състезание и заслужено пресече пръв финала. В същото време в групата на лидерите Хорнър и Нибали внимаваха един за друг през цялото време и преди тежкото финално изкачване бяха неизменно заедно.

Италианецът атакува на четири пъти по стръмните склон на Ангрилу и неизменно успяваше да се откъсне от американския ветеран. Хорнър обаче на свой ред съумяваше да отвърне всеки път и преди финалните 2 километра двамата бяха заедно. Точно тогава Хорнър нанесе своя тежък удар с атака на остър завой, за която Нибали нямаше отговор. Американецът продължи в мощно темпо през гъстата мъгла и постепенно увеличаваше преднината си пред италианеца. На финала Алехандро Валверде (Movistar) успя да изпревари Нибали, за да стигне до последното място на подиума.

Благодарение и на бонус секундите, Хорнър си осигури преднина от 37 секунди преди финалния етап до Мадрид, който е равнинен и ще бъде решен от спринтьорите. В него обаче е почти невъзможно да бъдат направени разлики между колоездачите, така че ако не се случи нещо извънредно 42-годишният колоездач ще бъде новият шампион във Вуелтата. Трети в генералното класиране е Валверде на 1:38 минути, следван от Хоаким Родригес на 3:32, Николас Роуч на 7:11, Доменико Позовиво на 8:00, а десетката допълват Тибо Пино, Самуел Санчес, Леополд Кьониг и Даниел Морено.

В същото време в Северна Америка се проведе първото от двете поредни състезания в Канада. Роберт Хесинк от Belkin спечели Гран При на Квебек, следван от Артур Вишо (FDJ) и Грег Ван Авермат (BMC). В неделя вечер е Гран При на Монреал, а директното излъчване на Евроспорт започва в 20 часа.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори