Хората на средна възраст, каращи колело – по-слаби и по-здрави от другите

Мъжете на средна възраст, които карат колело до работа са средно с 5 kg по-леки от тези, които карат автомобилите си. Същата разлика при дамите пък е 4,4 kg. Резултатите идват от ново изследване, проведено от Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина, където са използвали данни от 150 хиляди души.

Според „Индипендънт“ данните идват от проучване на близо половин милион души във Великобритания на възраст между 40 и 60 години. От данните става ясно, че колоездачите са с най-леки по тегло участници в движението, докато тези, които се придвижват с коли имат по-висок процент на телесни мазнини и индекс на телесна маса.

„В сравнение с придвижването с кола, открихме, че публичният транспорт, ходенето пеша и колоезденето или пък смесица от трите, се свързва с намаление на телесната маса и процента телесни мазнини. – дори когато се взимат предвид демографските и социоикономическите фактори“, обясни водещият автор на изследването доктор Елън Флинт.

„Много хора живеят твърде далеч от техните работни места, за да може ходенето пеша и колоезденето да бъдат възможни, но дори инцидентна физическа активност, свързваща публичен транспорт, може да има важен ефект.“

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори