Райдър Хесйедал призна: Взимах допинг

Победителят от Giro d’Italia 2012 Райдър Хесйедал направи признание, че е използвал допинг преди 10 години, след като е избрал „грешния път“.

32-годишният колоездач, който е професионалист от 2005 година, публикува изявление чрез своя отбор Garmin, в което отговаря на обвиненията, че е използвал допинг, написани от бившия колоездач Майкъл Расмусен в неговата автобиография, която излезе на пазара в сряда.

Расмусен, който дълго време взимаше забранени вещества, напусна Тур дьо Франс 2007, докато бе в челото на класирането, тъй като не се появи на няколко допинг тестове.

В книгата си той твърди, че е обучил Хесйедал и двама други негови канадски съотборници, да си инжектират EPO през 2003 година, когато Хесйедал се състезаваше в планинското колоездене.

Самият канадец призна, че това е истина, но обясни, че е било съвсем друг период в кариерата му и сега е напълно чист.

„Обичах и изживявах този спорт, но преди повече от десетилетие избрах грешния път“, признава Хесйедал. „И въпреки че тези грешки се случиха преди повече от 10 години и бяха краткотрайни, това не променя факта, че ги допуснах, живея с това и съжалявам винаги след това.“

„До всеки в моя живот, в и извън спорта – до тези, които подкрепяха мен и моите мечти – включително моите приятели, моето семейство, медиите, феновете, съотборниците ми, спонсорите, до всички колоездачи, които не направиха същите избори през всички тези години, искрено се извинявам за моята част от тъмното минало на спорта. Винаги ще съжалявам“, допълни Хесйедал, който има на сметката си спечелени етапи във всички три състезания от Гран Тура.

Расмусен, който бе най-добър катерач в Тур дьо Франс 2005 и 2006, разкри в книгата си, че се е допингирал между 1998 и 2010, а относно случката с Хесйедал, пише:

„Скоро стана ясно, че тримата канадски планински колоездачи, Сиймъс МакГрат, Крис Шепърд и Райдър Хесйедал, са видели светлината. Добър резултат на Световната купа (2003 б.р.) щеше да ги изпрати на Олимпиадата в Атина през 2004.“

„Те дойдоха в моето мазе през август, преди да отида на Vuelta a Espana и точно след като бях участвал в Шампионата на Цюрих. Те останаха там около 2 седмици. Тренирах с тях в Доломитите и ги научих как да си бият витаминозни инжекции и как да взимат EPO или Synacthen (кортизон).“

снимка: БГНЕС

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори