Хамбург планира да премахне колите до 20 години

 

Около 40% от площта на Хамбург, втория по големина град в Германия, се състои от зелени площи, гробищни паркове, спортни съоръжения, градини, паркове и площади. За първи път в историята си, градът реши да ги обедини чрез пешеходни и велосипедни маршрути. Всичко това е част от „Плана за зелена мрежа“, която има за цел да премахне нуждата от превозни средства в Хамбург през следващите 20 години.

Според говорителката на града Ангелика Фрич, проектът ще способства града да се превърне в единствена по рода си интегрирана система: „Другите градове, включително Лондон, имат зелени пръстени, но зелената мрежа ще бъде уникална с покриване на района от покрайнините до центъра на града. В следващите 15 до 20 години ще можете да разгледате града само на велосипед и пеша.“

Хамбург има два големи зелени центъра – един на север и един на юг. За да се гарантира, че планът ще обедини целия град, основният екип ще работи с по един човек от всяка от седемте общини на столичния район. Обединението на тези пространства ще гарантира, че всички граждани ще могат да се радват на достъп до природата и да пътуват.

Градът също така ще изгради нови зелени пространства, които да помогнат за абсорбирането на CO2 и регулирането на климата на града (средната температура на Хамбург се е повишила с около 9º C през последните 60 години). Тези пространства също така ще спомогнат за предотвратяване на наводнения: през същия шейсетгодишен период от време, морското равнище на Хамбург се е увеличило с около 20 см и се очаква да нарасне с още 30 см до 2100 г.

С тази мрежа, Хамбург ще следва тенденцията на градовете, може би най-добре илюстрирана от Копенхаген, които изграждат велосипедни алеи, за да свързват отдалечените райони с градските центрове. И което е по-важното, планът ще направи колите (които в момента са единствения транспорт, за да се стигне от една част на града до друга) ненужни по същество.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори