Google и Levi’s със съвместен проект – смарт яке за велосипедист

Това яке може да играе ролята както на сателитна навигация, така и на музикален плейър

Представете си, че можете да контролирате мобилния си телефон и любимите си приложения само с едно докосване на ръкава на якето си, докато карате колело.

df
Photo credit:Google

Звучи ви като научна фантастика? Може би, но скоро ще се превърне във факт, под формата на Levi’s Commuter Trucker jacket, снабдено с Google’s Advanced технология и технологията на Projects (ATAP’s) Project Jacquard, които са втъкани в него.
Project Jacquard е проектиран така, че да направи възможна интеракцията посредством жестове и докосвания върху всякакъв текстил, като се използва стандартният начин за тъкане на дрехи. Комбинацията от тънки метални сплави и добре познатите ни материи, като памук и коприна, може да придаде на обикновената дреха смарт способности, и то без видимо да я отличава от нормалните.

Разглобяеми „мозъци”

29306c7e00000578-3103180-image-a-12_1432937792881

Процесорът представлява чип, по-малък дори от копче на яке, който лесно може да бъде прибран в джоба или откачен, когато решим да изперем якето си, което според производителите би трябвало да направим без проблем.
Миниатюрната електроника, вградена в якето, отчита докосвания и жестове, които безжично биват прехвърлени и обработени от мобилното ни устройство, като по този начин се изпълняват голям набор от команди, като например свързване с различни приложения, навигация и други. Така че може спокойно да получите упътвания за маршрута си или да позвъните на някого докато си карате надолу по улицата.

Помощник пилотът в твоя живот?

„Всеки карал велосипед знае, че да използваш мобилния си телефон, докато се движиш по натоварени улици в града, не е никак лесно, нито е добра идея като цяло”, казва Пол Дилинджър, шеф на отдела по продуктови иновации на Levi Strauss & Co. „Това яке помага да се справим с предизвикателствата на живота, като се превръща в наш помощник-пилот, независимо дали го ползваме докато караме, или просто, докато се разхождаме по улицата.

Levi’s Trucker Jacket е първата, от очакваните скоро смарт дрехи, които от Project Jacquard смятат да пуснат на пазара. Всеки желаещ ще може да закупи якето през пролетта на 2017г. Цената още не е уточнена, но най-вероятно ще бъде около 140£/140$ за базисното яке.

Източник: http://www.bikeradar.com

Цветина Белорадска
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори