Великолепна победа за розовия Йейтс, пълен провал за Фрум

Саймън Йейтс (Mitchelton-Scott) показа нагледно, че обличането на розовата фланелка от неговата страна не е никак случайно. В тежкия, посветен на Марко Пантани, девети етап, който отново завърши на солидно изкачване, Йейтс нанесе голям удар с първата си етапна победа в Джирото.

Заедно до финала пристигна група от едва петима като с времето на Йейтс бяха Тибо Пино и съотборника му Естебан Чавес. Доменико Позовиво и победителят от събота Ричард Карапаз останаха на 4 секунди.

На темпото на Йейтс не издържа и Том Дюмолен, който в крайна сметка загуби 12 секунди чисто време и още 10 от бонуса на победителя.  Големият провал обаче бе за Крис Фрум. Още няколко километра преди финала шампионът от Тура и Вуелтата изостана от водачите и в крайна сметка финишира на минута и 6 секунди зад Йейтс, което на практика сложи още рано край на надеждите му за успех в Джирото.

14 човека оформиха откъсналата се група за деня, а добрата работа в нея доведе до преднина от над 8 минути в един момент. В тази група по-известните имена бяха Джанлука Брамбила, Хю Карти, Тим Веленс и Джовани Висконти. Този, който правеше най-голямо впечатление обаче беше Фаусто Маснада от Androni-Sidermec, който спечели категоризираните изкачвания. При първия обаче успехът му бе отнет заради нерегламентирани действия.

В основната група Astana работеше много здраво заради Мигел Анхел Лопес и така Mitchelton-Scott получаваха перфектна помощ. При 30 км до финала авансът на бегълците вече бе 4 минути. Постепенно групата на бегълците ставаше все по-малко, а 15 км преди края напред бяха Маснада и Мануеле Боаро (Bahrain-Merida), следвани от Шерел, Висконти, Брамбила и Карти.

Маснада продължи да се бори много здраво и преди последните 5 километра водеше с 1:30. Те обаче бяха най-тежките и в крайна сметка при 2,7 км преди финала неговите усилия приключиха.

Джак Хейг показа класата и дълбочината на състава на Mitchelton-Scott и с много мощно каране разпокъса лидерската група. Фабио Ару изпадна първи от нея, но след това и Крис Фрум изостана. Джулио Чиконе направи няколко атаки, които обаче бяха прихванати. Доменико Позовиво пнаправи своя ход в последния километър. С него успяха да продължат само Пино, Йейтс, Чавес и Карапаз. А когато финалната линия вече се виждаше, тихият до този момент Йейтс направи великолепен спринт за своята трета победа за сезона.

Етапът доведе до доста промени в генералното класиране преди втория почивен ден в Джирото, който е в понеделник. Втори вече е съотборникът на Йейтс Чавес на 32 секунди, докато Дюмолен е трети на 38. Само петима колоездачи са в рамките на една минута от розовата фланелка, а Ару и Фрум са извън топ 10 и без особени шансове за успех.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори