Първа еквадорска победа в Джирото, Йейтс остава в розово

Еквадор получи своята първа етапна победа в историята на Giro d’Italia. Тя бе донесена от Ричард Карапаз (Movistar), направил мощна атака в последните два километра на дългото финално изкачване на осмия етап.

Той завърши на 7 секунди пред групата на лидерите, водена от Давиде Формоло (Bora-Hansgrohe) и Тибо Пино (Groupama-FDJ), които оформиха топ 3. Всички претенденти за генералното класиране бяха в тази група като топ 10 оформиха Енрико Баталин, Саймън Йейтс, Доменико Позовиво, Естебан Чавес, Патрик Конрад, Майкъл Уудс и Пейо Билбао.

Том Дюмолен и Крис Фрум също бяха в тази група, макар че Фрум имаше нов тежък ден. 5 километра преди финала шампионът от Тура и Вуелтата падна на завой заради дъжда и мокрия път, а в последствие изразходва доста усилия да се върне в групата.

Бегълците свършиха страхотна работа в днешния ден и малко не им достигна да определят победителят помежду си. Откъсналата се група бе от седем като сред тях личаха имената на Поланц, Мохорич, Монтагути и Ван дер Санде.

Те поддържаха добра преднина, въпреки силния дъжд в края, но при 3 километра и само 25 секунди пред основната група, Коен Бауман (LottoNL-Jumbo) атакува от откъсналата се група и набързо оформи разлика. Само че километър и половина преди финалната линия Карапаз тръгна мощно от групата на фаворитите и в рамките на последния километър мина покрай Бауман за най-голямата кариера в своята кариера.

С нея той влезе и в топ 10 в генералното класиране – на осмо място на 1:06 минути от лидера Йейтс. Другата промяна е това, че с бонус секундите Тибо Пино вече е четвърти на 41 секунди. Дюмолен е втори на 16, Чавес трети на 26, а Крус Фрум е девети на 1:10.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори