Вивиани си намери майстора, първа голяма победа за Бенет

Сам Бенет (Bora-Hansgrohe) спечели своята първа етапна победа в Гранд тур, триумфирайки в седмия етап на Giro d’Italia.

След като спечели първите два спринтови етапа в Джирото, Елиа Вивиани (Quick-Step Floors) този път трябваше да се задоволи с второто място, а топ 3 допълни Николо Бонифацио (Bahrain-Merida).

На няколко пъти Бенет се разминаваше на косъм от своята първа победа, но този път се ориентира най-бързо в хаотичния финален спринт.

В него многото завои не позволиха на спринтьорските отбори да организират типично извеждане. Саша Модоло първи започна своя спринт, а в същото време Вивиани се потруди много, за да заеме позиция зад него. В един момент Вивиани успя да излезе първи на около 50 метра преди финала. Само че Бенет стоеше плътно зад него, възползва се от въздушната струя на Вивиани и в крайна сметка ускори покрай него за голямата си победа.

Както се и очакваше, етапът бе спокоен за претендентите в генералното класиране. След тежкия етап до Етна, те имаха и продължителен трансфер към Пизо. Така че етап без на практика никакви изкачвания бе истинска почивка за тях.

Рано в етапа Тони Мартин опита да влезе в откъснала се група, но пелотонът не му позволи. Малко по-късно в бегълци се превърнаха Максим Белков, Давиде Балерини и Маркел Ирисар. От Quick-Step Floors поведоха гонитбата, която приключи с прихващането на Балерини при оставащи 15 километра.

Оттам започна битката за позициониране, в която нито един отбор не бе особено успешен. Бенет обаче се ориентира най-добре в ситуацията и стигна до успеха.

Саймън Йейтс (Mitchelton-Scott) завърши спокойно и така си осигури поне още един ден в розово. На 16 секунди зад него е Том Дюмолен (Sunweb), а топ 3 допълва съотборникът на Йейтс и победител от шестия етап Естебан Чавес на 26 секунди.

Velocafe.bg
  • Христо Станчев

    Бора е отбора 🙂

Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори