Фаворитът при спринтьорите взе първата спринтова победа в Джирото

Големият фаворит при спринтьорите в Giro d’Italia Елиа Вивиани (Quick-Step Floors) оправда очаквания и спечели втория етап в Израел, който очаквано завърши с финален спринт.

Другата голяма новина от етапа бе смяната на носителя на розовата фланелка. Вторият от часовника Роан Денис (BMC) спечели междинния спринт, който даваше 3 секунди бонус. Така Денис изпревари Том Дюмолен (Sunweb) и ще започне третия етап като лидер в състезанието.

Предвид равнинния етап до Тел Авив, очакванията откъм интрига преди финала не бяха големи. Само че пелотонът сътвори много интересен етап с интрига през цялото време.

Първата по-сериозна откъснала се група оформи много активния Давиде Балерини (Androni Giocattoli) и Ларс Бак (Lotto Fix-all). Към тях за удоволствие на местните фенове се присъедини Гийом Бовен от Израелската колоездачна академия.

Балерини спечели първия междинен спринт, а Вивиани сякаш ни подготвяше за това, което ще последва на финала с четвъртото си място в него и 8 точки за класирането.

Триото оформи аванс от над 3 минути, а в основната група BMC водеше колоната с мисълта за следващия спринт и опита Денис да се облече в розово.

Преди това обаче бе единственото категоризирано изкачване за деня, което предлагаше и първите точки в класирането за катерачите.

Преди него заради усилията на BMC основната група почти бе настигнала бегълците. Енрико Барбин (Bardiani-CSF) вложи допълнителни усилия и се присъедини към тях, за да облече синята фланелка. Бовен опита да се окъпе в славата, но накрая Барбин го изпревари.

Малко след това всички вече бяха в основната група в очакване на важния спринт с 3 бонус секунди в Чезареа. Това правеше розовата фланелка в обсега на Роан Денис и Виктор Кампенартс (Lotto Soudal). Само че BMC направи най-доброто възможно извеждане и така Денис постигна това, което искаше.

След това пелотонът определено свали скоростта, а Бовен реши отново да се покаже с атака, а групата му позволи да изкара няколко километра сам в предни позиции. Той бе прихванат на влизане в Тел Авив и малко след това започна голямата битка между спринтьорските отбори.

Bora-Hansgrohe и Willier-Triestina-Selle Italia опитаха да изведат своите спринтьори, съответно Сам Бенет и Якуб Марешко, но от това се възползва Вивиани. Италианецът бе останал по-назад, но първо застана зад Бенет, а когато Марешко тръгна мощно отляво, Вивиани се залепи за него, след което направи мощна атака за първото място. Марешко остана втори, Бенет трети, а топ 5 допълниха Николо Бонифацио и Саша Модоло.

„Дойдох с най-добрия възможен отбор, имах сметки за уреждане с Джирото, така че съм много горд с тази победа. Трябва да посветя тази победа на всички, които ми помагаха“, заяви щастливият победител.

А носителят на розовата фланелка Денис също бе много доволен: „С много добра отборна тактика. Това важи и за вчерашния етап. Отново дължа много за подготовката, която извършихме. И днес моите съотборници бяха до мен, трябва да им благодаря за начина, по който ме изведоха.“

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори