Шахман спечели битката на бегълците, Йейтс се пропука за първи път

Максимилиан Шахман (Quick-Step Floors) записа първата си Гранд тур победа след великолепно каране по тежкото финално изкачване на 18-ия етап в Giro d’Italia.

Германецът бе най-добър в групата на бегълците, които за първи път успяха да останат пред пелотона и да определят победителя помежду си.

Другата голяма новина бе първото пропукване на Саймън Йейтс (Mitchelton-Scott). В борбата на фаворитите в изкачването от първа категория Йейтс не успя да отвърне на атака на Крис Фрум (Sky), за първи път не успя да удържи на темпото и в крайна сметка загуби над 20 секунди спрямо Фрум, Том Дюмолен (Sunweb) и Доменико Позовиво (Bahrain-Merida), с което интригата в генералното класиране се запази с пълна сила преди двата много тежки планински етапа в петък и събота.

В рамките на 2 километра Йейтс допусна 28 секунди от аванса му да бъде заличен и така преди последните три етапа Дюмолен е на само 28 секунди зад него. Позовиво остава трети на 2:43 минути, а Фрум на 3:22.

Според мнозина специалисти етапът бе много подходящ за успех на откъснала се група и заради това много колоездачи опитаха да влязат в такава. Сравнително рано се оформи група от 12 колоездачи, а към тях се присъединиха двамата от Quick-Step Floors Шахман и Микаел Морков.

Бегълците набързо натрупаха над 10 минути аванс, а в същото време основната група изобщо не бързаше. В нея Mitchelton-Scott водеше през цялото време, но без никакви намерения да опитат догонване. Това доведе до аванс на бегълците, който в един момент бе дори 15 минути или иначе казано, над 10 километра.

В откъсналата се група колоездачите действаха с отлични задружни усилия, за което помогна и факта, че от три отбора имаха по двама колоездачи.

Още рано стана ясно, че бегълците ще определят победата, а пред бегълците голямото изпитание щеше да бъде финалното изкачване от първа категория Прато Невосо, на което да определят победителя.

До този момент единственото изкачване в етапа бе от четвърта категория и съответно не бе проблем за състезателите. Само че финалното изкачване от 15 км бе със среден наклон от 7-8% и веднага доведе до разкъсвания сред бегълците. Шахман и Матиа Катанео (Androni Giocattoli-Sidermec) изглеждаха най-силни и набързо направиха разлика на другите. Няколко атаки направи Рубен Плаза (Israel Cycling Academy), който по невероятен начин цели пет пъти успя да се върне при лидерското дуо. В края Катанео нямаше краката за спринт, а Плаза също бе уморен. Шахман тръгна мощно и спечели, оставяйки испанеца на 10 секунди и Катанео на 16. Кристоф Пфингстен от Bora бе друг от много силните бегълци и завърши четвърти на 1:10, следван от Марко Маркато, Морков, Вячеслав Кузнецов, Йос ван Емден, Алекс Турин и Давиде Балерини.

След като победителят вече бе известен, започнаха и атаките в основната група. Ваут Пулс бе един от първите, които се откъснаха напред, но фаворитите нямаха проблем да го пуснат с оглед на мястото му в класирането.

Малко над 2 км преди финала очакваната атака направи Дюмолен. Тя бе прихваната бързо, но веднага след него същото направи и Фрум. Позовиво и Дюмолен тръгнаха с него, но Йейтс нямаше сили и набързо допусна да се раздели с 28 секунди от преднината си пред конкурентите.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори