Победа №4 за спринтьор №1 в Джирото Елиа Вивиани

Елиа Вивиани (Quick-Step Floors) завоюва своята четвърта победа в Giro d’Italia 2018! Италианецът направи това отново с финален спринт в 16-ия етап, доказвайки, че е спринтьор №1 на Джирото.

В последния километър настилката бе много мокра от изсипалия се дъжд, но това не попречи на носителя на цикламената фланелка да завърши пред големия си конкурент Сам Бенет (Bora-Hansgrohe) и Николо Бонифацио (Bahrain-Merida).

Саймън Йейтс (Mitchelton-Scott) завърши без проблеми в основната група и запази лидерската фланелка като в генералното класиране не настъпиха някакви особени промени.

Още в самото начало на етапа имаше тежко изкачване, което доведе до начало на ден, изпълнен с множество атаки. Откъсналите групи се появяваха постоянно, а също толкова бързо бяха прихващани. Все пак група от четирима направи малко по-солиден аванс при 60 км преди финала. При оставащи 48км Вивиани спука гума, но бързо успя да се върне в групата.

18 км преди финалната линия пък бяха прихванати и последните от бегълците – Алесандро Де Марки и Луис Леон Санчес. Оттам насетне започна борба за по-добро позициониране в спринта. Опити за откъсвания също имаше като последният такъв бе на Зденек Щибар. В крайна сметка борбата стана безмилостна в последния километър. Дани ван Попел тръгна първо, но Вивиани получи добро извеждане и успя да го изпревари. Бенет бе затворен в неудобна позиция, но с блестящ спринт остана много близо до това дори да вземе първото място.

Това бе и последният спринтьорски етап преди финалния в Рим, така че Вивиани на практика си осигури победата в класирането по точки.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори