Триумф за Бенет в Имола, Вивиани остана извън спринта

Сам Бенет (Bora-Hansgrohe) записа своята втора победа в Giro d’Italia, след като без никаква конкуренция спечели спринта на прочутата писта в Имола.

Големият фаворит за успеха в спринтьорския етап Елиа Вивиани остана далеч от челото и нямаше шанс за победата. Той все пак взе точки от междинните спринтове, но успехът на Бенет, който го изравни по победи в Джирото, върна изцяло интригата и в класирането на спринтьорите. Хубав спринт, но за второто място, направи Дани ван Попел, а топ 3 оформи Никола Бонифацио. Всичко това се случи, след като редуцираната основна група прихвана устремилите се напред Матей Мохорич и Карлос Бетанкур при оставащи 300 метра.

Етапът бе изцяло равнинен с едно изкачване от най-ниската четвърта категория в края и логично очакванията бяха той да бъде спечелен от спринтьор. Само че етапът далеч не бе скучен. Тежките атмосферни условия, дъждът и вятърът в последните 80 километра направиха състезанието много интересно като някои от фаворитите трябваше да се потрудят доста, за да не изостанат. В крайна сметка размествания в челото не се случиха и Саймън Йейтс остава с розовата фланелка преди етапа в четвъртък, който също е за спринтьорите.

Дългият 214 километра етап започна очаквано с ранно откъсване на петима колоездачи от италианските про-континентални отбори. Пелотонът обаче поддържаше разликата, която бе най-много 3 минути и 30 секунди.

80 км преди финала започна да вали, което се оказа важно за развитието на етапа. Силният вятър и засилият се дъжд доведоха до разкъсване в групата, а двама от топ 5 в лицето на Доменико Позовиво и Ричард Карапаз останаха назад и съотборниците им трябваше да вложат много усилие, за да ги върнат в челни позиции.

Bora-Hansgrohe пък усети колебанията на Вивиани и с високо темпо изтърси лидера при спринтьорите. При 20 оставащи километра Тим Веленс направи хубава атака, но тя набързо бе нетрализирана.

По единственото изкачване за деня темпото бе много високо, а Диего Улиси реши да използва момента за атака. Към него се залепи Бетанкур, а по спускането се присъедини и летящия напред Мохорич.

Усилията оживиха сериозно лидерите, а при оставащи 300 метра Сам Бенет профуча покрай Мохорич и Бетанкур и на практика остави спринта да бъде само за второто място. С тази победа и факта, че Вивиани не бе в групата, Бенет се доближи само на 22 точки от италианеца, което обещава голяма битка между двамата.

В генералното класиране промени не настъпиха. Йейтс води с 47 секунди пред Том Дюмолен и 1:04 пред Тибо Пино.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори