Мохорич спечели 10-ия етап, провал за Чавес

Матей Мохорич (Bahrain-Merida) победи Ник Денц (AG2R La Mondiale) във финален спринт между двама в Гуалдо Тадино след най-дългия етап в Giro d’Italia. Големият губещ в него бе Естебан Чавес (Mitchelton-Scott), който претърпя пълен крах и загуби всичките си шансове за генералното класиране.

След етапа стана ясно, че Чавес страда от алергии, заради които нямаше нужната сила да поддържа темпото на пелотона. Още на първото изкачване за деня той бе изтърсен заради високото темпо на Sky. И въпреки дългото преследване, в което помогнаха много от съотборниците на Чавес, той така и не успя да настигне основната група.

Неговата група завърши на 25 минути зад лидерите и така от второ място в генералното класиране, Чавес се смъкна на 39-о.

За сметка на него обаче лидерът Саймън Йейтс бе отличен по пътищата на Абруцо, Льо Марше и Умбриа като дори спечели междинния спринт, с които взе ценни секунди спрямо конкурентите си. Йейтс завърши в пелотона, на 34 секунди зад Мохорич и ще трябва като единствен лидер на своя отбор да продължи във втората част на Джирото.

Том Дюмолен (Sunweb) успя да се справи с късна катастрофа и смяна на велосипед, за да се изкачи на второ място в генералното класиране, на 41 секунди зад Йейтс. Тибо Пино (FDJ) е трето на 46 секунди.

Големият герой за деня обаче бе Мохорич, за когото това бе втора етапна победа в Гран тур. Той пое риска по мокрото спускане, а във финалния спринт победи минимално германеца Денц.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори