Словенец изненада всички фаворити в първия планински етап на Джирото

Ян Поланц (UAE Team Emirates) поднесе голямата изненада от началото на Giro d’Italia, след като постигна много неочаквана, но напълно заслужена победа навръх вулкана Етна в четвъртия етап на Джирото.

Словенецът бе част от откъснала се група след едва два километра от старта, а в следващия 179 успя да запази аванса си, въпреки голямото преследване на фаворитите за генералното класиране.

Илнур Закарин (Katusha) също може да бъде доволен, защото се възстанови от ранна катастрофа и в крайна сметка именно той доближи най-много Поланц, завършвайки втори на 19 секунди зад него. Герант Томас (Sky) поведе групата на фаворитите с третото си място на 29 секунди. Именно в тази група бе и Боб Юнгелс (QuickStep Floors), а това му даде възможност да излезе начело на генералното класиране. Досегашният лидер и негов съотборник Фернандо Гавирия не успя да бъде с фаворитите и изпусна розовата фланелка.

Предварителните очакванията бяха склоновете на вулкана да бъдат първото бойно поле на катерачите, но насрещният вятър оказа ключова роля по последното изкачване и затрудни атаките.

Винченцо Нибали (Bahrain Merida) опита офанзивни действия в опит да стигне до победата, но до последния километър, в който Закарин, Тибо Пино (FDJ) и Том Думолен (Sunweb Team) атакуваха, лидерската група остана заедно.

Етапът обаче принадлежеше на Поланц, който бе част от ранната откъснала се група от четирима. Надали някой очакваше именно колоездач от нея в крайна сметка да спечели етапа, но 25-годишният словенец направи именно това.

„Днес може би никой не очакваше откъсналата се група да стигне до финала, защото нямахме голяма преднина преди последното изкачване. Бяхме само четирима цял ден, така че беше много трудно. Но съм много щастлив – след 2015, да повторя победата на първия планински етап е невероятно за мен“, заяви щастливият победител.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори