Първа голяма победа за Ван Гардерен, Думолен с нова важна крачка

Тиджей ван Гардерен спечели първата си етапна победа в Гранд Тур след успех в 18-ия етап на Giro d’Italia в четвъртък. Микел Ланда (Sky) отново трябваше да се задоволи с второто място, след като стигна до финала заедно с Ван Гардерен, но бе изпреварен от колоездача на BMC в последните метри.

Минута по-късно финалната линия премина и лидерът в генералното класиране Том Думолен (Sunweb), който бе в компанията на Наиро Кинтана (Movistar) и Винченцо Нибали (Astana). Думолен обаче защити по отличен начин розовата си фланелка, след като отговаряше безпогрешно на атаките на своите съперници.

Големият печеливш за деня бе Тибо Пино (FDJ), който преследваше до последно Ван Гардерен и Ланда като почти го настигна в последния километър. Французинът завърши трети, а с времевия бонус смъква минута и 2 секунди от времето на Думолен, Кинтана и Нибали.

Ван Гардерен и Ланда бяха последните, които останаха в челото от голяма откъснала се група рано по трасето, включващо пет категоризирани изкачвания. По този начин Ланда взе огромна преднина в битката за най-добър катерач и на практика може да чака спокойно края на Джирото. Той обаче отново не успя да стигне до етапна победа, след като американецът бе по-добър във финалните метри.

За Думолен единствените проблеми бяха по изкачването от втора категория Пасо Гарденам когато Кинтана направи атака, а малко след това Нибали се присъедини към него. В крайна сметка обаче Думолен успя да ги прихване, а в края дори изглеждаше по-свеж от конкурентите си и ги подканяше да увеличат темпото.

Така при оставащи 2 етапа преди финалния часовник Думолен води с 31 секунди пред Кинтана, 1:12 пред Нибали, 1:36 пред Пино и 1:58 пред Илнур Закарин (Katusha).

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори