Нибали спечели кралския етап на Джирото, разстройство провали Думолен

Холандецът остана в розово, но Кинтана го доближи максимално

Изключително драматичен ден ни предложи „кралския“ етап на Giro d’Italia, в който колоездачите трябваше да преминат през две легендарни изкачвания – Mortirolo и Stelvio.

Винченцо Нибали (Bahrain Merida) донесе първата италианска победа в тазгодишното Джиро, но голямата новина бе многото загубено време от лидера Том Думолен (Sunweb), който стана жертва на разстройство и трябваше да спре, за да се облекчи, което доведе до голяма загуба.

Холандецът все пак запази розовата фланелка, но вече води само с 31 секунди пред Наиро Кинтана (Movistar), който завърши трети, само на 12 секунди пред Нибали и Микел Ланда (Sky), който прекара целия ден в челото, но в крайна сметка загуби спринта за първата позиция.

По Mortirolo голяма група успя да се откъсне от пелотона, а в нея имаше сериозни имена като Андрей Амадор, Уинър Анакона, Горка Исагире, четирима от Sky, сред които и Микел Ланда, както и Луис Леон Санчес от Astana.

Думолен и Sunweb обаче не даваха авансът да стане повече от три минути, а причината бе присъствието на Амадор.

На върха на Mortirolo Омар Фрай (Dimension Data) направи хубав жест като позволи на Санчес да спечели изкачването, посветено на трагично загиналия негов съотборник Микеле Скарпони.

Бруталното изкачване по Stelvio съвсем логично редуцира както откъсналата се група, така и редиците на основната такава, в която останаха предимно колоездачите за генералното класиране.

Ланда водеше лидерската група и премина пръв най-високата точка в Джирото, Cima Coppi, следван от Игор Антон и Санчес. Думолен следеше за Кинтана, а от бегълците напред останаха само Амадор, Анакона, Ланда, Стивън Краусвайл и Ян Хирт (CCC Sprandi Polkowice).

И тогава се случи най-драматичният момент в състезанието. При оставащи 32 км изведнъж Думолен спря, слезе от колелото, съблече екипа си и се отдаде на физиологическите си нужди. Това обаче доведе до солидно забавяне и оттук нататък холандецът прекара оставащите километри сам.

„Трябваше да се изакам, не можех да стискам повече. Просто трябваше да спра.
Зачнах да го усещам в спускането след Стелвио. Не можех да продължа повече. Реших да се боря до самия финал и да правя заключения след финала. Много съм разочарован от днешния етап. В момента просто съм разочарован.“

Напред Амадон и Анакона последваха атаката на Краусвайк в опит откъсналата се група да реши победата помежду си. При оставащи 25 км обаче Ланда бе този, който атакува и остана самостоятелно напред.

Назад лидерите решиха да не чакат Думолен и Закарин атакува. В последствие Кинтана реши да изпробва съперниците и оформи група с Нибали, Закарин и Доменико Позовиво. Те бързо започнаха да топят аванса, а още тук бе ясно, че до края Думолен ще опитва просто да намали загубите си.

Нибали атакува при оставащ километър от последното изкачване и само Кинтана съумя да остане с него. На спускането обаче италианецът демонстрира качествата си и набързо се присъедини към Ланда.

Двамата останаха заедно до последния метър, но победата в крайна сметка бе за италианеца. Кинтана бе на 12 секунди зад тях и в крайна сметка ще започне 17-ия етап с пасив от 31 спрямо Думолен. Нибали е трети на 1:12, Тибо Пино четвърти на 2:38, а нататък следват Закарин на 2:40, Позовиво на 3:05, Бауке Молема на 3:49 и Боб Юнгелс на 4:35.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори