Испанец с впечатляваща победа в 11-ия етап на Джирото

Омар Фрайле (Dimension Data) спечели първата си етапна победа в Гранд тур, след като бе безспорно най-добрият в 11-ия етап на Giro d’Italia. Испанецът прекара почти целия ден в лидерска позиция, а в крайна сметка спечели финалния спринт между четиримата откъснали се в етап, в който станахме свидетели на няколко промени в топ 10 на генералното класиране.

В последните километри Фрайле бе в компанията на Руи Коща (UAE Team Emirates), Пиер Ролан (Cannondale-Drapac) и Танел Кангерт (Astana), които завършиха в този ред на метри пред втората група, която се нуждаеше от съвсем малко, за да ги настигне.

Фрайле бе част от група от 25 колоездачи, която се откъсна на първото от четирите изкачвания за деня по дългото 161 км трасе от Флоренция до Баньо ди Романа.

На второто изкачване пък Фрайле и Микел Ланда (Sky) оформиха лидерска група от двама, която бе начело на състезанието в следващите 70 км. Ланда обаче изостана по изкачването от втора категория Монте Фурнайоло, но Фрайле продължи да натиска здраво.

Ролан се присъедини към него, а малко по-късно това направи и Коща. Кангерт бе последен в четворката, а в същото време втората група бе на едва 14 секунди назад при оставащи 2 километра.

В последните метри преднината се стопяваше постоянно, но с мощен спринт Фрайле успя да стигне до най-големия успех в кариерата си.

В същото време Том Думолен (Team Sunweb) комфортно запази розовата фланелка като завърши в третата група, която включваше почти всички претенденти за генералното класиране без Герант Томас (Sky) и Стивън Краусвайк (LottoNL-Jumbo), които бяха изтърсени при атаката на Винченцо Нибали (Bahrain-Merida) на последното изкачване).

Най-значимото разместване в топ 10 бе изкачването от 9-о на 6-о място за Андрей Амадор (Movistar), който бе в откъсналата се група и направи минута и 37 секунди на съперниците си. Танел Кангерт пък влезе в топ 10, заемайки осмо място.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори