Думолен оправда очакванията и бе безапелационен в часовника

Кинтана не успя да минимизира загубите си и изостана доста от холандеца

Том Думолен (Team Sunweb) отново доказа изключителните си часовникарски качества и оправда очакванията, печелейки безапелационно първото индивидуално бягане по часовник в Giro d’Italia 2017. По този начин Думолен облече и розовото трико и направи така, че неговите конкуренти ще трябва да се потрудят много здраво, за да го свалят от гърба му.

Холандският шампион бе перфектен по дългото 39.8 км трасе и завърши с време 50:37 минути. Втори на цели 49 секунди изоставане остана Герант Томас (Sky), а Боб Юнгелс (Quick-Step Floors) е трети с допълнителни 7 секунди пасив.

Наиро Кинтана (Movistar) знаеше, че ще се раздели с розовата фланелка, а целта пред него бе да минимизира загубите. Той обаче имаше големи проблеми по трасето като в един момент силният вятър дори бе на път да го събори. В последната част пък и умората си каза думата. Той завърши за 53:30, на цели 2:53 минути зад Думолен.

Така холандецът вече води с 2:23 пред Кинтана в генералното класиране и постави под голямо напрежение колумбиеца, който ще трябва да атакува в планините и да се надява да си осигури солидна преднина преди последния етап, защото той отново е индивидуално бягане – 29.3 км от Монца дод Милано.

Кинтана загуби време и спрямо други фаворити за генералното класиране, така че ще трябва да внимава не само за Думолен.

Бауке Молема (Trek-Segafredo) проведе добър „часовник“ и вече е трети в генералното класиране на 2:38. Тибо Пино (FDJ) бе само с 11 секунди по-бърз от Кинтана, но остава четвърти, на 2:40 спрямо Думолен.

Винченцо Нибали (Bahrain-Merida) се представи доста по-добре от първоначалните очаквания като бе шести в етапа с време 52:44. Той загуби 2:07 спрямо Думолен, но си върна почти целия пасив спрямо Кинтана по изкачването на Блокхаус. Италианецът е пети в класирането на 2:47.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори