Пълен дебютант облече лидерската фланелка в Джирото

Издание №100 на Giro d’Italia стартира със спокоен откриващ етап в петък, който обаче завърши с изненадващ победител. Лукас Пьостлбергер (Bora-Hansgrohe) шокира големите спринтьори и облече лидерската фланелка, пресичайки първи финала.

За австриеца това е първи Гранд тур, а неговата задача бе да работи за спринтьора на отбора си Сан Бенет или за Матео Пелучи.

Очакванията бяха равнинният етап да завърши с масов спринт, но сценарият бе променен от Пьостлбергер. Няколко километра преди финала той дръпна напред в следствие на катастрофа в групата и разкъсване. Австриецът постигна добра преднина и в крайна сметка успя да я удържи, за да се поздрави с победата.

Спринтът бе за второто място, а в него Калеб Юън (Orica-Scott) завърши пред Андре Грайпел (Lotto Soudal) и Джакомо Ницоло (Trek-Segafredo).

„Искахме да опитаме спринт за Сам на финала. Но по някакъв начин те ме изгубиха и аз направих преднина“, обясни щастливият победител. „Чух по радиото, ‘Давай, Пости, опитай!’ и дадох всичко, което можах. Получи се – победа за отбора, първа професионална победа за мен, розовата фланелка, мисля, че ще ми трябват няколко седмици, за да осъзная победата. Невероятно е.“

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори