Веленс с успех в първия планински етап на Джирото

Тим Веленс (Lotto Soudal) завоюва първата си етапна победа в Гран Тур, след като бе най-добър в шестия етап на Giro d’Italia, който бе и първият планински в състезанието.

Това бе и първа директна битка между претендентите за генералното класиране като досегашният лидер Том Думолен (Giant-Alpecin) демонстрира, че ще се бори за розовото трико до края.

Веленс се възползва от момент на спокойствие в групата и се откъсна по 157-километровия път от Понте до Рокарасо.

Белгиецът направи своята атака в началото на 17-километровото изкачване като контрира атака на Лорен Дидие (Trek-Segafredo).

До края Веленс караше сякаш участва в бягане по часовник, а след като премина финалната линия имаше над минута аванс пред останалите, които си оформиха битка за челните места.Якоб Фулсанг (Astana) завърши втори, а Илнур Закарин (Katusha) трети.

Най-доволен освен Веленс обаче бе Думолен, който финишира няколко секунди след Закарин на четвърто място.

До момента холандецът настояваше, че главната му цел в Джирото са бяганията по часовник, но агресията, която демонстрира, контрирайки атаките на Винченцо Нибали (Astana) демонстрираха друго. Думолен успя да постигне и аванс пред конкурентите си като по този начин увеличи с няколко секунди аванса си в генералното класиране.

Фулсанг взе 6 бонус секунди и се изкачи на второ място в класирането, но това ще е малко утеха за Astana, които претърпяха разочарование чрез своя лидер Нибали. В крайна сметка италианецът и Микел Ланда загубиха 23 секунди спрямо Думолен, който води с 26 секунди пред Фулсанг. Закарин е трети на още няколко секунди пасив.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори