Невероятно: Напук на всичко и всички – Нибали печели Джирото

Рейн Тарамае зарадва Katusha с победа в един от най-тежките етапи

Нещо напълно немислило до преди по-малко от 2 дни е на път да се случи! Винченцо Нибали ще бъде шампион на Giro d’Italia 2016!

Преди етапа в петък всички бяха в недоумение от слабото представяне на Нибали като от Astana дори обмисляха, дали да не оттеглят звездата си от участие в последните етапи. Само че с две великолепни етапа италианецът тотално преобърна генералното класиране и облече розовата фланелка преди последния протоколен етап!

След успеха си в петъчния етап Нибали се доближи на по-малко от минута зад новия тогава лидер Естебан Чавес, а в решителния 20-и етап Чавес не бе в състояние да задържи позицията си пред мощта на супер Нибали.

Рейн Тарамае постигна победата в етапа като така донесе и първи успех за Katusha в Обиколката. Втори остана Дарвин Атапума (BMC) на 52 секунди, следван от Джо Домбровки (Cannondale) на 1:17.

Микел Ниеве бе най-активен в началото на етапа, а испанецът постигна целта си – да спечели синьото трико за най-добър катерач в Джирото. В последствие Ниеве финишира четвърти на 4:12 минути зад Тарамае.

Нибали атакува на предпоследната височина при оставащи 12 км, а Чавес не успя да поддържа темпото на италианеца. В един момент Чавес дори получи помощ от сънародника си Ригоберто Уран, но и това не бе достатъчно за него.

Нибали финишира шести на 6:44 зад Тарамае, но най-важното бе, че разликата с Чавес бе достатъчна за италианеца да облече розовата фланелка като Чавес е на цели 52 секунди зад него. Трети в генералното класиране вече е Алехандро Валверде, който завърши седми в етапа.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори