Валверде спечели първия си етап на Джирото

Краусвайк увеличи преднината си в генералното класиране

Алехандро Валверде (Movistar) спечели първия си изобщо етап в Giro d’Italia, а по този начин се изкачи отново в топ 3 на генералното класиране след страхотния 16-и етап до Андало.

Във финала Валверде победи носителя на розовата фланелка Стивън Краусвайк в спринт между двамата, а холандецът също е доволен, тъй като отново увеличи преднината си в генералното класиране.

Илнур Закарин бе в групата на Краусвайк и Валверде, но не можа да удържи на мощта на двамата в края и завърши трети с изоставане от 8 секунди.

Фаворитът на домакините Винченцо Нибали (Astana) бе изтърсен по предпоследното изкачване и загуби повече от минута в генералното класиране, с което до голяма степен ликвидира шансовете си за триумф.

От самото начало етапът бе много интересен като фаворитите опитваха да се изненадат. Валверде направи успешната атака на Fai della Paganella при оставащи 15 километра. Краусвайк успя да настигне състезателя на Movistar заедно със Закарин докато Нибали остана в групата на Естебан Чавес (Orica-GreenEdge).

Намеренията на Валверде бяха ясни и той остави Закарин да води триото в последните километри преди да направи своята атака на последния завой. Краусвайк не успя да удържи на испанеца, но пък вече води с цели 3 минути пред Чавес в класирането. Валверде е трети на 3:23 минути, а Нибали е четвърти на 4:43.

Видео и снимка: facebook.com/giroditalia

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори