Ниеве даде смисъл на Джирото за Sky, имаме нов лидер

Giro d’Italia изглеждаше тотално разочарование за Sky след отпадането на Микел Ланда, но неговият сънародник Микел Ниеве донесе нужното утешение, след като спечели 13-ия етап с великолепна самостоятелна атака на Julian Alps.

Първият сблъсък на състезателите с високите планини доведе до размествания в генералното класиране като досегашният лидер Боб Юнгелс (Etixx-QuickStep) бе изтърсен на последното изкачване и така розовата фланелка отиде в Андрей Амадор (Movistar).

Ниеве бе част от голяма откъснала се група, която се оформи в откриващото изкачване от първа категория. В последствие испанецът осъществи успешна самостоятелна атака на предпоследното изкачване от първа категория Cima Porzus.

Последва впечатляващо самостоятелно каране по спускането и по последното изкачване на Valle, след което до самия финал.

Втори финишира Джовани Висконти (Movistar) на 43 секунди зад победителя. Висконти също бе част от откъсналата се група и също реши да пробва късмета си и да гони успеха, но падане в началото му попречи да бъде достатъчно бърз по спусканията.

В същото време Амадор бе изтърсен по последното изкачване, но костариканецът успя със сетни сили да догони групата на фаворитите и да завърши в нея, на 50 секунди пред Юнгелс.

Това бе достатъчно за Амадор да облече розовото, с 26 секунди пред състезателя от Люксембург.

Спринтът в групата за третото място и четирите секунди бонус спечели Винченцо Нибали (Astana), който по този начин изпревари големия си конкурент Алехандро Валверде (Movistar) и е трети в класирането на 41 секунди. Валверде е четвърти на 43 секунди, на колкото е и Стивън Краусвайк (LottoNI-Jumbo).

„Истината е, че дори не съм си представял това. Не съм мислил, че ще се случи. Много съм щастлив да имам тази фланелка. В Коста Рика винаги са ме подкрепяли, затова посвещават тази фланелка на тях“, заяви Амадор след финала.

Видео и снимка: facebook.com/giroditalia

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори