Великолепен етап за Ники Михайлов – 220 км лидер в Джирото

Диего Улиси (Lampre-Merida) спечели седмия етап на Giro d’Italia, но по-важната новина за нас е, че българският колоездач Николай Михайлов бе едно от водещите лица в най-дългия етап на Джирото.

Роденият в Свиленград състезател на CCC Sprandi Polkowice бе част от откъсналата се група от четирима колоездачи, която 220 километра бе пред основната група. Михайлов бе много активен в компанията на трима италианци – Марко Бандиера (Androni Giocattoli), Никола Боем (Bardiani-CSF) и Пиер Паоло Де Негри (Nippo-Vinni Fantini) като за няколко минути дори бе едноличен лидер в състезанието преди основната група да го застигне при оставащи 20 километра.

Ники определено бе любимец на оператора и най-често бе следен от камерите, а освен огромна гордост донесе и огромна реклама за България, тъй като около 3 часа българският трибагреник на трикото му бе постоянно пред очите на зрители от цял свят.

niki-eurosport

Етапът от Гросето до Фиуджи бе дълъг 264 километра, а 20 км след началото четиримата колоездачи, сред които и Михайлов, се откъснаха от основната група като авансът им в един момент бе над 11 минути. По излъчването на телевизионните камери изглеждаше, че именно българинът дава най-дълги и солидни смени в челото, но все пак високото темпо на основната група показа, че изненада няма да може да се случи и „бегълците“ ще бъдат прихванати.

Това се случи 20 километра преди финала, но преди това Михайлов проведе отлична атака срещу тримата си италиански колеги и успя да се откъсне от тях. Италианското трио бе застигнато първо, а поне за няколко минути момчето от Свиленград бе едноличен лидер в етап на Джирото!

niki-lider-tv

След прихващането на Михайлов започна дебненето в челото, но леко височинният финал не позволи на много от спринтьорите да се включат в битката за първото място. В нея най-добре се представи отборът на Lampre-Merida и в крайна сметка Диего Улиси завърши първи, следван от Хуан Хосе Лобато (Movistar) и Саймън Геранс (Orica GreenEdge). Михайлов премина финалната линия 137-и на 12:42 минути зад Улиси.

Алберто Контадор стартира и завърши успешно етапа, въпреки контузията си в рамото, а по този начин запази и розовата фланелка на лидер в състезанието. Втори е Фабио Ару (Astana) на 2 секунди, а Ричи Порт (Sky) е трети на 20. Ники Михайлов е 139-и на 1:08:40 часа от Контадор.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори