Отличен Михайлов 33-и и в откъснала се група в страхотен ден на Джирото

Николай Михайлов постигна отличен резултат в един от най-тежките етапи на Giro d’Italia. 16-ият етап бе изцяло планински, посветен на битката в генералното класиране като включваше легендарното изкачване на Мортироло . Българинът отново бе доста километри в челото, след като се включи в откъснала се група. В крайна сметка Михайлов постигна и чудесно крайно класиране – 33-о място, което е второто му най-добро класиране след 21-ото място в часовника.

Иначе победата за втори пореден ден взе Микел Ланда (Astana), който по този начин се изкачи на второ място в генералното класиране. Лидерът Алберто Контадор (Tinkoff-Saxo) завърши трети и отново увеличи аванса си пред имащия сериозни проблеми Фабио Ару (Astana). Стивън Краусвик (LottoNL-Jumbo) зае второто място.

Атаките и опитите за оформяне на откъснала се група започнаха още от първия километър на състезанието. Михайлов бе споделил, че ще се опита отново да попадне в такава група и съумя да го направи. Състезателят на CCC Sprandi Polkowice, в компанията на още осем колоездачи, сред които Райдер Хешдал (Cannondale) и Франко Пелизоти (Androni Giacattoli), се откъснаха от основната група и около 50 км бяха начело на състезанието като към тях се присъединиха още двама. Авансът им обаче не бе повече от 2 минути и в този момент Хешдал реши да атакува и набързо се отдалечи от останалите си колеги.

Основната група се разпокъса на малки групички, а Ару изведнъж се видя с една минута аванс пред Контадор заради механичен проблем на испанеца. Конта обаче сътвори знаменито преследване, след като с малка помощ от Игор Антон (Movistar) на Мортироло, успя да настигне групата на Ару, Ланда и Краусвик.

Контадор обаче не спря до тук и набързо задмина италианския си конкурент, а Краусвик тръгна с него. Ланда изчака малко съотборника си, но след като видя, че той не е в състояние да продължи с това темпо, се присъедини към двамата в челото.

Ару продължи да изпитва проблеми и докато стигна върха, вече бе задминат и от Андрей Амадор (Movistar) и изоставаше с почти 2 минути.

Триото напред увеличаваше аванса си като Краусвик вършеше цялата работа докато Ланда се надяваше Ару да се появи отнякъде. Италианецът обаче не бе в състояние да се доближи до лидерите. При оставащи 4,3 км Краусвик опита атака, която бързо бе прихваната от Ланда и на свой ред състезателят на Astana тръгна мощно напред, оставяйки Контадор и Краусвик без отговор. Авансът на финала бе 38 секунди, а холандецът се справи с лидера в състезанието в спринта за второто място. Михайлов завърши 33-и с изоставане от 22:08 минути.

В генералното класиране Контадор вече води с 4:02 минути пред втория, който обаче е Ланда. Ару е трети на 4:52 минути. Ники Михайлов се изкачи в класирането и вече е 133-и с изоставане от 3:33:24 часа.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори