Боем спечели във Форли, Ричи Порт изгуби ценно време

Никола Боем (Bardiani-CSF) постигна ценна победа в десетия етап на Giro d’Italia, след като бе най-бърз във финалния спринт на откъсналата се група, която съумя да запази аванс пред основната група до финала във Форли.

Италианецът бе най-свеж в групата от четирима сънародници и стигна до успеха в етап, който със сигурност няма да бъде запомнен с добро от Ричи Порт. Асът на Sky имаше механичен проблем и загуби ценно време спрямо конкурентите си за крайната победа в Джирото.

Австралиецът премина финала на 1:05 минути зад Боем, но загуби 47 секунди спрямо Алберто Контадор и Фабио Ару. Той щеше да е четвърти в генералното класиране на 1:09 минути зад Контадор, но от международната федерация в последствие му наложиха наказание от 2 минути заради нелегална смяна на гумата, извършена от сънародника му Саймън Кларк, който обаче се състезава за Orica, а спрямо разпоредбите състезател от друг отбор няма право да осъществява помощ на колега колоездач. Заради наказанието Порт вече е 12-и в генералното класиране на 3:09 минути спрямо Контадор.

Оформилата се откъснала се група бе от петима като най-силният спринтьор сред тях Оскар Гато (Androni-Giacattoli) спука гума при оставащи 13 километра и така отпадна от борбата за челните места.

Очакванията бяха за етап на спринтьорите, но високото темпо на италианците изненада основната група и така именно между тях бе решена и победата. Алан Марангони (Cannondale) първи атакува при 1,6км преди финала и успя да направи аванс пред останалите, но Алесандро Малагути (Nippo-Vini Fantini), Боем и Матео Бусато (Southeast) бързо го застигнаха преди последния завой. Боем излезе пръв и успя да удържи Бусато, който завърши втори, следван от Малагути и Марангони. Основната група пристигна 18 секунди по-късно, а с 42 секунди пасив бе Николай Михайлов, който финишира 110-и.

В генералното класиране Контадор води с 3 секунди пред Ару и 46 преед Микел Ланда. Ники Михайлов е 162-и на 1:59:33 часа.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори