Джирото започна с успех за Свейн Туфт и Orica, кошмар за Дан Мартин

Giro d’Italia 2014 стартира в Белфаст с отборния часовник, който се оказа неочаквано вълнуващ и драматичен. Победител в него стана тимът на Orica-GreenEdge. Австралийският отбор се утвърждава като специалист в отборните часовници и отново взе победата, както направи и на Тур дьо Франс през 2013. Свейн Туфт облече розовата фланелка точно на 37-ия си рожден ден, след като пресече финалната линия на 21.7-километровото трасе за 24:42 минути.

Ригоберто Уран и неговият OmegaPharmaQuickStep завършиха втори на 5 секунди зад победителите, а Кадел Еванс и BMC са трети с пасив от 7 секунди.

Orica обаче имаше и сериозен късмет с времето, тъй като бе един от първите стартирали отбори и завърши в перфектни условия, докато конкурентите им трябваше да се справят със силен дъжд.

Именно лошите атмосферни условия най-вероятно се оказаха причина за истинския кошмар, който преживяха в Garmin-Sharp най-вече техният лидер Дан Мартин, който рано-рано сложи край на участието си в Джирото. Един от неговите съотборници се подхлъзна, което доведе до падането на още трима състезатели на Garmin, сред които и Мартин. За жалост на местните фенове, именно неговото състояние бе най-лошо като прогнозите са за счупена ключица.  Другите пострадали в инцидента бяха Нейтън Хаас, Андре Кардосо и Колдо Фернандес. Райдър Хесйедал все пак успя да завърши с още четирима свои съотборници, но едва на 3:26 минути зад победителите.

Труден първи етап имаха и други от фаворитите, които трябваше да се справят с тежкото време. Хоаким Родригес и съотборниците му от Katushaзавършиха едва 19-и с над минута пасив. Малко по-добро бе положението на Наиро Кинтана и Movistar, чийто пасив е 55 секунди.

Вторият етап, 219 км около Белфаст, е в неделя, а прякото предаване на Евроспорт започва в 15.30 часа.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори