Наиро Кинтана нанесе своя първи удар на Джирото

Наиро Кинтана (Movistar) нанесе своя първи удар на Giro d’Italia с изключително представянне по изкачването на Blockhaus в 9-ия етап на състезанието.

Колумбиецът завърши безапелационно първи, а по този начин си осигури и розовата фланелка на лидер.

Кинтана атакуваше на няколко пъти по изключително тежкото изкачване като в първите случаи Тибо Пино (FDJ) и Винченцо Нибали (Bahrain Merida) успяваха да се справят, но французинът и италианецът нямаха отговор, когато Кинтана ускори при оставащи около 5 километра.

Нибали се предаде напълно след успешния ход на Кинтана, а Пино продължи битката като скоро към него се присъединиха Том Думолен и Бауке Молема. Тримата оформиха битка помежду си, но Кинтана вече бе с над 20 секунди напред.

В крайна сметка преди бонификациите Кинтана завърши с 24 секунди пред Пино и Думолен, които бяха съответно втори и трети. Молема пристигна на финала четвърти, а местният фаворит Нибали пети, на 59 секунди зад Кинтана.

Боб Юнгелс (QuickStep Floors) не бе в състояние да задържи лидерството в генералното класиране като бе изтърсен още по ранните изкачвания за деня.

За съжаление етапът ще бъде запомнен и с тежка катастрофа, която извади извън сметките лидерите на Sky Герант Томас и Микел Ланда, както и Адам Йейтс. Тя бе предизвикана 14 км преди финала от паркиран мотоциклет на пътя, в който се блъсна Вилко Келдерман. Тримата успяха да продължат участието си, но загубата на време бе фатална и те изостанаха доста в генералното класиране. В него пък Кинтана води с 28 секунди пред Пино, 30 пред Думолен, 51 пред Молема и 1:10 минути пред Нибали.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори