Улиси донесе първи триумф за Италия на Джирото

С отлично проведена късна атака, Диего Улиси (Lampre-Merida) спечели петия етап на Giro d’Italia и по този начин донесе първи успех за домакините от Италия.

Днешният ден бе първият, в който колоездачите трябваше да се справят с изкачвания, но те не се оказаха проблем и голяма част от тях завършиха заедно с лидерите. Последният километър на състезанието предложи големи емоции и битка между фаворитите като в крайна сметка Улиси победи всичко с перфектна атака. Втори финишира Кадел Евънс (BMC), а трети Хулиан Аредондо (Trek) като времето им бе със секунда по-бавно от това на италианеца.

Майкъл Матюс (Orica-GreenEdge) направи добър етап, остана в челото и завърши шести, с което запази розовата фланелка. Втори е съотборникът му Питер Веенинг на 14 секунди, а Евъннс е трети с пасив от 15 секунди.

През целия ден големите имена бяха заедно и внимаваха един за друг, а откъсналата се група не успя направи изненада и навреме бе настигната. Дъждовното време отново предизвика няколко падания, за щастие не сериозни. От тях обаче не се уплаши Джанлука Брамбила (Omega Pharma-QuickStep), който само няколко километра преди финала направи аванс от 30 секунди пред останалите. Все пак благодарение на Katusha италианецът бе настигнат.

Дани Морено изведе добре Хоаким Родригес, но Пурито направи атака твърде рано и това се оказа грешна стратегия, тъй като той бе настигнат от Майкъл Матюс, заедно с Кадел Евънс, Диего Улиси и още няколко колоездачи. Евънс на свой ред излезе напред при оставащи около 300 метра, но фаворитът в този етап Улиси потвърди прогнозата на специалистите, мина покрай останалите лидери и дори успя да направи разлика спрямо тях до финалната линия.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори