Кинтана оглави Джирото след великолепно представяне в 16-ия етап

Големият фаворит в Giro d’Italia Наиро Кинтана (Movistar) оглави генералното класиране в състезанието след великолепна победа в 16-ия етап.

Колумбиецът се справи впечатляващо в тежкия планински етап и самостоятелно стигна до финала, оставяйки зад себе си Райдер Хесйедал (Garmin-Sharp) в последния километър. Хесйедал все пак финишира втори и влезе в топ 10, но за Кинтана важното бе, че големите му конкуренти останаха на над 4 минути зад него и това му даде възможност да облече розовата фланелка. Призовата тройка оформи Пиер Ролан (Europcar) с изоставане от 1:13 минути след победителя.

Колумбиецът направи решителната си атака при спускането на Пасо дело Стелвио, където той успя да се откъсне от досегашния лидер Ригоберто Уран (Omega Pharma-QuickStep). С него продължиха няколко колоездачи, а при последното изкачване на Вал Мартело, те успяха да настигнат и лидера Дарио Каталдо (Sky).

Кинтана обаче не се бави много и направи нова атака, на която единствено Хесйедал успя да отговори. И той обаче бе оставен зад колумбиеца в последния километър. В крайна сметка Каталдо пресече финалната линия на 4:10 минути пред Уран, който вече е втори в класирането, на 1:41 минути зад сънародника си.

Битката за подиума пък стана още по-ожесточена, тъй като четирима колоездачи са в рамките на 13 секунди. Трети е големият губещ от днешния етап – Кадел Евънс (BMC), който вече изостава на 3:21 минути зад Кинтана. Пиер Ролан (Europcar) е на 3:26, Рафал Майка (Tinkoff-Saxo) на 3:29, а Фабио Ару (Astana) на 3:34.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори