Израел отдаде почести на шампион по колоездене, спасил стотици евреи

gino-bartali_

Италианският колоездач Джино Бартали, рискувал живота си, за да помогне за спасяването на стотици евреи по време на Втората световна война, като нелегално пренасял документи с велосипеда си под претекст, че тренира, посмъртно бе удостоен с чест и признание от Израел.

Шампионът по колоездене Бартали бе отличен с медала „Равенство между народите“, който се дава на хора, които не са част от еврейската общност, но имат доблестта да се опълчват срещу нацисткия геноцид по време на Втората световна война. По време на немската окупация на Италия, Бартали – вярващ католик, е част от спасителна мрежа, ръководена от архиепископа на Флоренция.

Тази еврейско-християнска мрежа спомага за спасяването на стотици местни евреи и еврейски бежанци от територии, които преди това са били под италиански контрол, най-вече във Франция и Югославия.

Бартали действал като куриер за мрежата, разпространявайки подправени документи и книжа в своя велосипед между градовете, умело прикрито под неговите тренировки. Той съзнателното рискувал живота си, за да спаси евреите, заради което Израел му оказва тази чест.

През 2009 г. – почти 70 години след събитията, и девет години след смъртта му, започват да се появяват доказателства за неизвестните досега действия на Бартали, които се оказват жизнено важни за спасяването на живота на над 800 евреи.

През 1943 г. Бартали, вече шампион на Тур дьо Франс и два пъти победител в Giro d’ Italia, е назначен на работа в полицията на фашисткия режим, но по-късно напуска. След това той преминава в нелегалност и започва да изготвя фалшиви документи за евреите.

Що се отнася до войниците, които охранявали пътя между Флоренция и Сан Керико, те не са се усъмнявали в 380-километровия тренировъчен план на Бартали. В действителност, ценните документи са били скрити в рамката и седалката на велосипеда му.

Чак до смъртта си, Бартали рядко говори за тези свои прояви на храброст, като ги пази в тайна дори и от жена си. „Добротата е нещо, което правиш, а не нещо, за което се говори“, казал той веднъж. „Някои медали човек закача на душата, а не на якето си.“

Към края на 1943 г. Бартали бил вкаран в затвора за 45 дни официално заради подкрепата си за Ватикана, която се противопоставя на фашистката власт. След това колоездачът е пуснат на свобода без съдебен процес.

След освобождаването си, той възобновява кариерата си и печели за трети път Giro d’ Italia и за втори Тур дьо Франс, а италианските фенове с нетърпение следели легендарното му съперничество с Фаусто Копи.

1938-14-tappa-Bartali-sul-V

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори