Българин чупи световни рекорди с футуристичния велосипед „Варна“

Един българин зад Океана прославя родината ни и своя роден град Варна с футуристичните велосипеди, които създава и които през годините чупят редица световни рекорди.

Той се казва Георги Георгиев и за жалост изобщо не е известен в България. Нашият читател Васил Йотов ни сподели неговата история, която е великолепно разказана от журналиста Иво Иванов.

В САЩ Георгиев е известен като човека, създал едни от най-футуристичните превозни средства, които винаги получават името „Варна“ в чест на родния му град. Със своите велоболиди Георгиев дълги години участва в легендарното състезание WHPSC, известно за много хора като „Предизвикателството“. В това уникално съревнование се определя най-бързият човек на планетата, придвижван от собствените си сили, а дълги години абсолютен хегемон в него е колоездачът Сам Уитингъм, който кара създадената от Георгиев „Варна“, с която постига и куп световни рекорди.

g12

Устройството на българина има всичко, което има и обикновеният велосипед – педали, предавки, спирачки и две гуми. Разликата обаче е, че има само 5 предавки, а първата, от която се започва е вече по-мощна от най-бързата предавка на състезателен велосипед.

ustroistvo

press11_02

Освен това устройството по-скоро прилича на куршум на колела отколкото на стандартен велосипед. За изработването му са използвани карбон и кевлар.

Най-шокиращото е, че Георгиев не е нито инженер, нито механик, а бивш скулптор, който разчита само на себе си и на своя необясним усет за природата.

Голяма заслуга има и Сам Уитингъм. В тясната кабина, единствената подвижна част от тялото му са краката, които започват да въртят като бесни педалите, подпомагани от чудовищните бедрени мускули на колоездача.

Компанията на Георгиев Varna Cycles произвежда и различни модели иновативни велосипеди, които са предназначени за инвалиди и други трудно подвижни хора.

g24

 

Вижте и телевизионен репортаж за Георги Георгиев и неговите футуристични велосипеди:

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори