Повод за гордост: първият дървен велосипед с батерия е произведен от българи

Варненци създадоха първия в света дървен електрически велосипед с вградена в рамката батерия. Galex разполага и екстри като GPS навигация и  проследяване. Създателите му го определят като Ролс Ройс на велосипедите, пише Дарик.

galex-wood-07

Бутуковият Galex вече впечатли публиката и бе признат за един от най-красивите на специализираното изложение Eurobike в Германия през август. Всички компоненти (рамка, седалка, хватки) на луксозното возило са изработени ръчно.

galex-wood-03

Уникалният велосипед е резултат на година и половина труд. Най-голямото предизвикателство пред създателите му се оказва вграждането на батерията в дървената рамка – литиево-йонна батерия е разработена специално за модела. Пълното ѝ зареждане трае между 3-4 часа, след което велосипедът може да измине приблизително петдесет километра. Батерията може да осигури между 700 и 1000 цикъла на зареждане, а „цената“ на 100 km. е приблизително 20 стотинки.

Дървената рамка е изцяло от ясен, цветът е естествен и се дължи на дървото Пурпурно сърце. Рамката е достатъчно здрава, издръжлива и водоустойчива, като има гаранция от 10 години.

galex-wood-08

Колелото е с 28-цолови гуми и амортисьорна вилка отпред, която може да се заключва. Дървените колелета возят доста по-меко и комфортно, тъй като дървото абсорбира част от вибрациите.

Сред екстрите на модела са GPS проследяване на местоположението на велосипеда, както и навигация. Има възможност вместо верига, задвижването да става с ремък.

galex-wood-05

Това е първият от поредицата дървени електровелосипеди на варненския екип. Занапред те планират оптимизиране на рамката и намаляване на теглото. Всеки следващ модел ще е уникален, тъй като рамката ще бъде с различни цвят и дървесина.

galex-wood-06

Дървеният велосипед с батерия има на пръв поглед обаче два недостатъка – теглото от 24 kg. и цената – от 6000 до 9000 евро.

Вижте други интересни иновации:
Система сигнализира на велосипедистите в „мъртвата зона“ на камион
Nexo представи гуми за велосипед, които не се пукат
FEND – сгъваема каска за колоездене

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори